Els pares del nen de quatre anys de Bàscara que van denunciar el passat mes d'abril abusos sexuals al seu fill per part de dues menors a l'escola han decidit dur el cas al Síndic de Greuges de Catalunya. L'objectiu de la queixa és que l'ens "depuri" responsabilitats en la gestió del Departament d'Ensenyament i la direcció del centre del municipi del cas. Els afectats recorden que un informe de la Unitat Funcional d'Abusos Sexuals de l'hospital Sant Joan de Déu va concloure que el menor havia patit abusos i critiquen que des de l'administració "s'hagin volgut minimitzar els fets". Des del Departament mantenen que les menors a qui s'acusa de l'agressió estaven "vigilades" en el moment en què presumptament s'haurien produït els fets.

"La qüestió dels abusos dels quals va ser objecte el nostre fill no són el motiu de la queixa davant d'aquesta sindicatura, ja que la denúncia que es va presentar davant dels Mossos està ens mans de la Fiscalia de Menors ", expressen a la carta que s'ha tramès al defensor del poble. "Ho és la manera en què hem estat tractats i com ha actuat el Departament d'Ensenyament, en la persona de l'inspector i de la directora del CEIP Joan Reglà així com pel mateix director dels Serveis Territorials a Girona del Departament, com a responsable final i per desviar responsabilitats, adreçant-nos a la Fiscalia de Menors", argumenten. En aquest sentit, insisteixen que malgrat que els informes mèdics van constatar les lesions al penis que va patir el seu fill i "posats en coneixement de la directora del centre, ens vam trobar amb la més forta oposició que es poden imaginar, ja que nega els fets i nega responsabilitats".

"Ningú se'n va adonar?"

En la queixa al Síndic, els pares asseguren que la directora "va oblidar les seves obligacions" i recorden que la situació va tenir lloc durant el temps de menjador, "que va ser quan les nenes es van emportar el nen al bany del centre i quan una d'elles vigilava, l'altra va fer els tocaments que van produir les lesions als genitals acreditades". A més, diuen, "la primera reacció de la directora no va ser altra que donar una plantofada amb la mà oberta al petit afegint l'expressió "calla tonto i vés al pati". "La qual cosa és inacceptable, imperdonable i impròpia d'un docent", afegeixen a aquesta situació que també van denunciar.

Els afectats es pregunten a la carta com és possible que es pugui produir una situació d'aquestes característiques sense que "ningú se n'adonés". Recorden que "informats dels fets, el departament va activar el protocol establert" i va assignar-ho a l'inspector que, al seu entendre, "va actuar de forma similar a la directora". "Va interrogar, com si es tractés d'un delinqüent, un nen de només quatre anys", expliquen. Així, diuen, "les conclusions van ser les de negar els fets i les imputacions fetes per nosaltres, a més d'afegir que el menor estava coaccionat per la seva mare i que les seves explicacions estaven influenciades per ella".

"Han arribat a mentir"

"Que els abusos que va patir van passar de veritat i que els va patir a l'escola queda perfectament demostrat a l'informe de la pediatra coordinadora de la Unitat Funcional d'Abusos a Menors, que s'acompanya i que arriba a la conclusió que el relat del nen sobre el fet que les dues nenes li van fer mal és creïble", afegeixen. Els pares consideren, a més, que el director dels serveis territorials a Girona "es treu l'assumpte del damunt en dirigir la nostra queixa a la Fiscalia, arribant a mentir quan ens diu que la inspecció d'educació ha mantigut diverses converses amb la nostra família, quan en realitat només ha parlat amb el nen".

Amb tot, els pares diuen sentir-se totalment impotents davant de l'administració. "Per això ens adrecem al Síndic amb l'esperança que pugui depurar responsabilitats o com a mínim que els fets que denunciem siguin corroborats pel defensor del poble, aconseguint que la veritat no es continuï amagant pels responsables de la docència".