Els darrers moments de vida del president de la Federació d'Oganitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Jordi Comas, van ser d'una virulència tal que ahir poques persones podien dissimular la consternació quan en parlaven. El responsable de la patronal gironina va ser víctima d'un robatori amb violència en el seu domicili, situat a tocar del Cavall Bernat de Platja d'Aro, el vespre de diumenge cap a dos quarts d'onze. Una estona més tard, els lladres, tres homes encaputxats que no duien armes i a qui l'esposa de Comas, la Carme, va atribuir accent estranger, sortien corrents de la casa amb un botí "que no és cap fortuna", van apuntar fonts policials -més explícit, però tampoc sense concretar, va ser l'alcalde de Platja d'Aro, Joan Giraut: "quatre xavos": bàsicament, joies-, deixant rere seu Comas mort. La causa directa del decés va ser un atac de cor, segons el conseller d'Interior, Felip Puig, i ara l'autòpsia, que es farà avui, haurà d'esclarir què l'hi va provocar.

Els fets, que Diari de Girona avançava ja en l'edició d'ahir, són clars: uns lladres matussers i nerviosos van exercir una violència tal que l'hoteler, ja fóra per causa directa de l'atac, ja perquè tenia problemes previs de salut, va resultar mort. Ara falta esclarir si rere el robatori -episodis relativament freqüents, tot i que no d'aquesta violència- hi ha algun motiu més enllà d'apropiar-se del contingut de valor de la casa d'un empresari visiblement pròsper. Tot apunta, van indicar amb prudència fonts policials, -el cas està sota secret d'actuacions- que el mòbil és purament el robatori.

Els tres lladres, que no portaven armes i anaven vestits de negre i amb la cara coberta, van forçar un accés per entrar des del jardí i van trobar Comas al menjador. El van reduir i lligar, i mentrestant algun dels tres integrants de l'assalt buscava la dona i la portava a la mateixa cambra. En veure que també maltractaven la seva esposa, Comas es va violentar contra els assaltants i aquests li van tapar la boca amb un mocador. L'empresari, però, intentava encara regirar-se contra els lladres i aquests el van intentar reduir definitivament prement-li la cara contra el sofà, mentre s'enduien la dona a una altra estança.

Quan Comas va aplacar-se, els lladres, lluny de fugir després d'exercir una violència que segurament no esperaven haver d'usar -no portaven ni cordes; van lligar el matrimoni amb cables i cinturons que van trobar a la casa- van obligar la dona a obrir la caixa forta del domicili i a entregar-los algunes joies i diners, mentre ella, espantada, demanava què havia passat al seu marit. Quan els lladres finalment van marxar corrents de la casa, sense que el masover que vivia als baixos de la mansió s'adonés de res ni hagués sentit la batussa, la dona va quedar-se lligada i va trigar una estona a alliberar-se i anar a veure què li passava al seu home. Un xic abans de la mitjanit trucava a la policia. Per a Comas, ni els agents ni els efectius mèdics van poder fer res. Feia poca estona que havia mort.

I a partir d'allà, tret de sortida per intentar trobar els responsables, sense que ahir a la tarda se n'hagués tret l'aigua clara. Desenes de mossos van pentinar la finca i els voltants buscant indicis, testimonis o enregistraments.