Agents de la policia espanyola han desmantellat a les demarcacions de Barcelona, Girona i Castelló una trama que feia contractes de treball fraudulents amb els quals obtenia prestacions per desocupació. A partir de la constitució d'empreses fictícies com a testaferro els responsables facilitaven per 500 euros la documentació necessària perquè ciutadans estrangers sol·licitessin o renovessin permisos de treball i residència, així com acumular els terminis mínims de carència establerts per obtenir subsidis per desocupació. En l'operació, s'ha detingut un total de 48 persones, que haurien comès un frau de 300.000 euros a les arques de l'Estat.

Arran de la informació obtinguda de la macrooperació que la policia espanyola va dur a terme a mitjan d'aquest any contra el frau en les prestacions i subsidis per desocupació en què es van detenir 150 persones i es van imputar altres 277, s'han detingut ara en una altra operació 48 persones més. 39 d'elles s'han detingut en diverses localitats de la demarcació de Barcelona, una altra a la demarcació de Girona i vuit més a la província de Castelló.

La trama disposava d'un grup de trenta empreses fictícies i sense activitat laboral real, constituïdes com a testaferros procedents de sectors marginals i d'exclusió social. A través d'aquestes es presentaven successives altes i baixes de treballadors a la Seguretat Social, en ocasions contractats per les diverses empreses, però sense complir l'obligació legal de cotitzar per les seves assegurances socials.

Els contractes de treball fraudulents eren oferts a ciutadans estrangers a canvi de 500 euros, la qual cosa els permetia sol·licitar o renovar el permís de treball i residència. En molts casos, el frau permetia als treballadors acumular els mínims períodes de carència legalment establerts o completar-los per obtenir les preceptives prestacions per desocupació.

L'operació s'ha saldat amb la detenció d'un total de 48 persones, 42 d'elles d'origen marroquí i la resta de diferents nacionalitats, totes elles en situació administrativa totalment regular, a qui se'ls imputen els presumptes delictes de falsedat documental, estafa i contra la Seguretat Social. El frau que han comès els detinguts a les arques de l'Estat puja fins a 300.000 euros.