Agents de la Unitat contra les xarxes d'immigració il·legal i falsificació documental (UCRIF) del Cos Nacional de Policia (CNP) van emprendre ahir a les nou del matí una operació a Figueres per desmantellar una xarxa que explotava sexualment noies romaneses i búlgares. A mitja tarda s'havien efectuat una desena de detencions de presumptes explotadors i proxenetes que obligarien les noies a atendre clients a les habitacions de la part superior del l'Hostal Don Pepe, situat a la carretera de Roses, al barri de la Marca de l'Ham, i també a estar-se a les carreteres.

L'operatiu, que també va portar els agents cap a un edifici situat al centre de la ciutat, a tocar del Museu Dalí, no va acabar ahir al vespre -els escorcolls seguien en tancar aquesta edició- i es preveu que avui hi hagi més detencions, segons van indicar fonts del cos, que no van donar detalls sobre l'actuació ja que el cas, coordinat des de Barcelona, està sota secret de sumari.

Els veïns de la Marca de l'Ham explicaven ahir que fa uns dos o tres anys l'hostal va canviar de mans. Fins llavors era bar i restaurant i, amb el canvi de propietari es "vox populi al barri" que a les habitacions -una vintena, aventuraven els veïns, perquè l'edifici dóna la volta al carrer- hi viuen una desena de prostitutes. Els veïns explicaven que les noies també hi exercien i que algunes comentaven que pagaven una estada diària de 50 euros. Algunes d'elles, indicaven també els residents a la Marca de l'Ham, els havien demanat consell per anar a viure a altres llocs perquè allà els resultava molt car.

Si bé els veïns asseguren que "hi passa gent molt estranya", no recorden que s'hi hagués fet mai cap batuda respecte a aquest fet. "Al barri se'n fan més de drogues i això ho porten els Mossos d'Esquadra", va explicar el president de l'associació de veïns, José Luis Ruiz. Des de l'entitat, va explicar, han denunciat en reiterades ocasions la situació als Mossos i la Guàrdia Urbana però "sé que la competència d'estrangeria és de la Policia Nacional", va afegir.

A la tarda, una desena d'agents custodiaven la porta del local i algunes noies en baixaven i pujaven. Al barri es parlava de nombroses detencions al llarg del dia, tot i que això circulava sense que ningú hagués pogut concretar si havia vist gent emmanillada. Aquest diari va poder veure com la comitiva judicial, formada per una desena de persones, hi va arribar pels volts de les set de la tarda. En aquell moment els agents es va endur dos homes emmanillats als vehicles policials, però els arrestats superarien la desena, segons fonts policials. Els agents també van recollir nombroses proves amb bosses de plàstic i van demanar a algunes noies que els acompanyessin a l'escorcoll, que al tancament d'aquesta edició encara seguia.

Les noies suposadament explotades són romaneses i búlgares. No se'ls pot aplicar la Llei d'Estrangeria perquè són ciutadanes de la UE. Les seves nacionalitats permeten una estada legal indefinida a l'Estat, malgrat que en cas que volguessin treballar sí que necessitarien permisos addicionals. Que aquestes noies no suposin conflictes a efectes d'estrangeria és molt apreciat per les xarxes de prostitució, ja que això els representa un problema menys.