- La defensa de l'acusat de matar l'exparella a Figueres el 5 d'agost del 2008 considera que Juan Carlos Ch. Y. va actuar amb "obcecació" o amb un estat passional que li va fer perdre el control. En el seu escrit de conclusions provisionals, el lletrat Benet Salellas qualifica els fets d'homicidi. La defensa considera que la parella va començar a discutir dins el cotxe. Llavors, ell la va començar a colpejar i, seguidament, la va asfixiar amb un cinturó que va situar al voltant del seu coll. La defensa sosté que la jove es va intentar defensar tot i que no va aconseguir repel·lir l'atac. Després de matar-la, l'acusat es va entregar a la comissaria dels Mossos portant el cos de la víctima al maleter.

Segons el relat dels fets que fa la defensa, el 4 d'agost del 2008 l'acusat, Juan Carlos Ch. Y. i la víctima es van dirigir a un indret indeterminat proper al Castell de Sant Ferran de Figueres conduint cadascú el seu cotxe. El dos van acabar dins el mateix vehicle "sense que consti que la noia fos obligada a acompanyar l'imputat", sosté la defensa. En aquest indret, els dos van començar a discutir i, amb la intenció de posar fi a la vida de la noia, l'acusat la va començar a colpejar.

La defensa afegeix que seguidament l'acusat va col·locar un cinturó al voltant del coll de la jove i la va acabar matant perquè els intents d'ella de defensar-se van ser infructuosos. "L'actuació de l'acusat va venir determinada per una situació d'obcecació o estat passional similar que va minvar-li la capacitat de control", recull la defensa.

En hores posteriors, i després de col·locar el cadàver de la dona en el maleter, l'acusat va trucar al 112. Eren les 5.24 hores del dia 5 d'agost del 2008. El jove va comunicar que tenia la noia al cotxe inconscient i sense signes constants vitals. Després, va conduir fins a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Figeures portant el cos sense vida de la noia al maleter i, un cop allà, es va declarar autor de la mort de la jove.

La defensa qualifica els fets d'un homicidi i no d'un assassinat com fa la fiscalia. A més, considera que se li han d'aplicar tres atenuants que modificarien la pena de presó a la baixa. Un per obrar amb arravatament, l'altre per haver confessat els fets quan encara no sabia que hi havia una investigació oberta i que ell era el principal sospitós i un tercer per dilacions indegudes, perquè el cas ha trigat més de tres anys a arribar a judici.