Protecció Civil manté en fase de Prealerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya, l'Inuncat. La persistència de pluges, que fan augmentar el cabal de rius per sobre del normal, especialment a les zones de la demarcació de Girona i Barcelona, ha fet prendre aquesta decisió als responsables de l'entitat. Es demana extremar les precaucions sobretot a les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva, el Gironès, el Pla de l'Estany i el Maresme.

L'avís s'ha fet arribar als municipis i autoritats locals més exposats al risc per tal que prenguin les mesures preventives corresponents. Es demana especial precaució en la proximitat de rius i rieres, així com que s'eviti creuar guals o passos subterranis si no estan degudament senyalitzats i assegurats.

Pel que fa a la situació dels rius, l'Agència Catalana de l'Aigua informa que a Peralada (Alt Empordà) els cabals de l'Orlina, del Llobregat d'Empordà i de la Muga continuen creixents però amb una tendència a l'estabilització a 460-470 metres cúbics per segons.

En canvi, a Castelló d'Empúries (Alt Empordà) el de la Muga continua creixent per les aportacions dels seus afluents (el Llobregat d'Empordà, l'Orlina i el Manol). Actualment el cabal és de 210 metres cúbics per segons. La previsió és que aquests cabals es poden incrementar en les properes hores.

Els cabals del Daró a la Bisbal d'Empordà i a Serra de Daró (Baix Empordà) s'han estabilitzat.

A la desembocadura del Ter, a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), el cabal arriba als 190 metres cúbics per segon amb una tendència a créixer però de forma més suau que les darreres hores.

L'estat del mar

Pel que fa al mar, Protecció Civil preveu que hi puguin haver onades de més de 2,5 metres a l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme i la Selva fins a la nit, moment en què aquest risc també s'amplia al Baix Ebre.

Hi haurà mar de fons de component est. El vent bufarà de component est, moderat amb cops forts i alguns de molt forts.

Entre les 0.00 h i les 16.00 h s'han atès 148 trucades al telèfon 112 relacionades amb l'episodi de pluges. Des del dia 3 se n'ha atès 531.

Durant tot el dia s'ha registrat pluges intenses a la demarcació de Girona i comarques costaneres del litoral i prelitoral de Barcelona i part de Tarragona, en aquest darrer cas en menor mesura. Totes les precipitacions recollides han estat d'intensitat entre mitja i moderada.

Amb tot, es preveu que es puguin superar els 100 litres per metre quadrat acumulats en 24 hores a l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, la Vall d'Aran, l'Alt Empordà i el Baix Empordà. A Certascan (Pallars Sobirà) s'han recollit 121,6 litres per metre quadrat en 24 hores.

D'altra banda, els Bombers de la Generalitat han rebut 90 avisos relacionats amb la pluja i el vent entre les 0.00 h i les 17.00 h d'aquest diumenge.

Això s'ha traduït en 71 sortides. La major part d'aquests avisos s'han fet per informar d'incidències a la xarxa viària, ja que en diferents punts, especialment a les comarques de Girona, hi havia trams amb pedres, arbres mig tombats, branques caigudes, fang i rocs que dificulten la circulació de vehicles, com és el cas de la via GI 682 pk 14.3, al terme municipal de Lloret de Mar (Selva).

En nou de les sortides s'han inspeccionat baixos inundats o pisos afectats per degotalls o filtracions d'aigua. Igualment han fet revisions preventives en punts inundables, especialment a la demarcació de Girona, que és la que concentra el màxim de precipitacions acumulades les últimes hores i en la que els rius baixen amb cabals més elevats.

A la Regió d'Emergències de Girona s'han fet 45 sortides; A la Metropolitana Nord, 22; A la Metropolitana Sud, 9; A la de Tarragona, 5; A la de les Terres de l'Ebre, 5; A la de Lleida, 3, i a la Centre, 1.