Fa poc, el Banc de Sang va llançar una aplicació de mòbil pionera en l'àmbit mundial amb l'objectiu de facilitar la informació sobre les donacions de sang. L'aplicació s'anomena Donarsang, i tots els mòbils d'última generació (Iphones i altres smartphones) se la poden instal·lar. L'eina permet conèixer quins són els punts fixos i mòbils on es pot donar sang a Catalunya, a més de generar una ruta des d'un indret determinat fins al lloc on hi ha el punt de recollida. L'aplicació també és útil per visualitzar l'estat dels diferents tipus de sang en l'àmbit català (si les reserves d'un determinat grup sanguini han baixat o pujat), i ofereix una llista de consells sobre la donació de sang, permet fer un registre de donacions i recorda els períodes que ha d'esperar una persona per tornar a donar-ne. El president de l'Associació de Donants, Marc Ibars, va assegurar que aquesta aplicació està funcionant molt bé, i facilita molt que els joves (un dels col·lectius més valuosos) decideixin fer un pas endavant i donar sang per primera vegada. f.b. girona

Per primera vegada en 35 anys, la donació de sang va baixar a les comarques gironines. L'Associació de Donants de Sang de Girona posa de manifest que durant el 2011 es van recollir unes 2.100 bosses menys que l'any anterior (l'equivalent al mateix nombre de donants), de manera que es va trencar així una tendència a l'alça ininterrompuda des de feia dècades. Per aquest motiu, aquesta entitat i el Banc de Sang i Teixits (BST) s'han proposat de cara al 2012 recuperar el nombre perdut potenciant sobretot les campanyes encarades als joves.

La davallada de bosses ha estat històrica però, en certa mesura, també esperada. Segons va informar el president de l'Associació, Marc Ibars, "les previsions del Banc de Sang pel 2011 ja es van fer a la baixa a causa de la disminució de l'activitat quirúrgica". Les retallades a la sanitat van suposar menys operacions, i per tant, els hospitals van necessitar menys sang. Això va comportar també una lleugera disminució de les campanyes per recollir sang a Girona, que automàticament es va traduir en bosses de menys.

Per Ibars, la caiguda de donacions "ha marcat", però no es pot dir que ara mateix sigui alarmant. "En cap moment ha faltat sang en els hospitals, sempre que n'han demanat, n'han tingut. No és perillós aquest descens, però si la tendència segueix així en un futur sí que pot esdevenir complicat", va explicar Ibars.

Recuperar i mantenir

Per aquest motiu l'Associació i el BST (que treballen conjuntament) s'han proposat recuperar les donacions perdudes i mantenir els alts nivells assolits en tot aquest temps. Segons Ibars, "si convé haurem d'activar les campanyes que es van deixar de fer l'any passat, sempre seguint els objectius del BST". El president de l'Associació va constatar que durant el 2011 es van suprimir campanyes de recollida de sang en alguns municipis petits en els quals tradicionalment no hi havia gaire demanda. També va afirmar que es van reduir el nombre de sortides que es feien a poblacions més grans (passant de 5 a 4 a l'any, per exemple).

L'entitat i el BST se centraran aquest 2012 a recuperar les bosses perdudes amb l'objectiu d'involucrar els joves com a eix estratègic principal. "Cada any hi ha moltes persones que deixen de donar sang. Si els joves no els ?substitueixen, no hi haurà manera d'aconseguir més sang. Hem de mirar d'involucrar els joves amb campanyes que els enganxin i que siguin properes. Ja no val fer reunions i assemblees. S'ha d'anar a buscar-los", va puntualitzar Ibars. A Girona, durant l'any 2011 es van recollir 36.000 bosses de sang, en part provinents de 3.000 nous donants.

La província més altruista

A pesar de les 2.100 bosses que van faltar l'any 2011, les comarques gironines segueixen essent les més altruistes pel que fa a la donació de sang, ja que mantenen un índex de donacions molt superior al de la mitjana de Catalunya. Això la converteix en una regió "autosuficient". Aquest barem es dóna quan la sang que es recull en una determinada regió és superior a les 43-45 bosses per cada 1.000 habitants i any. A les comarques gironines l'índex de donacions l'any passat va ser de 53 bosses, bastant superior a la mínima per ser autosuficient, i encara més elevada si es compara amb l'índex mitjà de Catalunya, que és de només 36 bosses.

L'Associació de Donants de Girona es va crear l'any 1976 amb l'objectiu de conscienciar sobre la donació de sang. En tot aquest temps, ha aconseguit involucrar bona part de la població gironina i actualment es dedica a la vessant altruista i social d'aquest sector. Per contra, el Banc de Sang i Teixits és l'organisme públic que s'encarrega de la part tècnica, és a dir la recollida i posterior gestió de les bosses. Tot i que té una seu a Girona, tota la sang s'emmagatzema en un punt central, situat a Barcelona.