L'empresa de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) caganer.com treu al mercat per a aquest Nadal més de quaranta noves figures que encarnaran el personatge més buscat del pessebre. Algunes de les novetats d'aquest any són Shakira, Cesc Fàbregas i els Prínceps d'Anglaterra, Guillem i Kate, i també d'altres per satisfer el públic infantil, com Mic,

Dora Exploradora i Astèrix i Obèlix. Per a aquest any, caganer.com també estrena caganers de diferents tradicions catalanes, com els castellers, els grallers, la Dansa de la Mort de Verges, el Cagatió i els Reis d'Orient. L'empresa de Torroella ofereix aproximadament 250 caganers en total.

Un any més les dates prèvies al Nadal serveixen per presentar en societat els personatges més populars i mediàtics amb la posició menys decorosa amb què se'ls pot trobar. L'empresa caganer.com, de la família Alós-Pla, ha presentat avui més de quaranta noves figures d'esportistes, polítics, cantants, còmics o personatges infantils, que amplien la família que el negoci crea des del 1992.

Els castellers i la Dansa de la Mort

Caganer.com llença al mercat enguany els caganers de diferents tradicions catalanes com els castellers, els grallers, la Dansa de la Mort de Verges, el Cagatió i els Reis d'Orient, així com també se'n poden trobar d'altres com el de la flamenca, el del ninot de neu i el del mussol.

Per a aquest 2011, també s'afegeixen noves figures de caganers de col·lecció com el caganer cirurgià, l'arquitecte, el paleta, la periodista, el pilot, l'hostessa, el golfista, l'esquiador, el submarinista, el mosso d'esquadra i el guàrdia reial anglès. Així mateix, es podran trobar noves versions dels caganers informàtic, bomber, nuvi i núvia.

Rubalcaba i Cesc Fábregas, alguns dels més esperats

Entre les novetats d'aquest any, també destaquen un any més les figures que converteixen en caganers personatges famosos del món de la política, l'esport o la cultura. De l'esport, aquest 2011 tenen el seu caganer els futbolistes del FC Barcelona Víctor Valdés, Cesc Fàbregas i Alexis Sánchez. També s'hi incorpora el jugador del Real Madrid Sergio Ramos i una nova versió de la figura del porter de l'equip Iker Casillas. Aquest 2011 hi ha també una nova versió de la figura del Perico, la mascota del RCD Espanyol.

De la política, tenen el seu caganer l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i l'exministre i candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. I de l'àmbit internacional, destaquen els caganers de la política nord-americana Sarah Palin i dels Prínceps d'Anglaterra, Guillem i Kate Middleton.

De la cultura, tenen nou caganer els cantants Mike Jagger i Shakira i l'escultura de Cristòfol Colom de la ciutat de Barcelona. També tenen la seva figura de caganer els còmics Superman i Astèrix i Obèlix i personatges infantils com Doraemon, Dora Exploradora, el Mic i els clicks de Playmobil, en versió pagès i del Futbol Club Barcelona.

Figures artesanals

Tal com explica el gerent de caganer.com, Sergi Alós, la producció de les figures és artesanal, i se n'externalitza una part a entitats amb discapacitats o amb persones amb risc d'exclusió social. El procés consisteix a, després d'un disseny del personatge, fer motlles de guix i reproduir les peces una a una. Tot seguit es deixen assecar i es couen al forn. La creació finalitza pintant la figura a mà.

Els caganers es poden adquirir per Internet (www.caganer.com), i també a partir del 25 de novembre a la Fira de Santa Llúcia de Barcelona, i a les altres fires nadalenques on estan presents, com la de la Sagrada Família, també de Barcelona; Sabadell i Espinelves. També es podran trobar a la Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí, que se celebrarà els dies 26 i 27 de novembre. El preu de venda se situa entre els 5 i els 15 euros per peça.

Una tradició catalana

L'empresa de la família Alós-Pla es manté fidel a la tradició d'elaborar caganers populars i anualment crea figures de personatges famosos. Segons explica l'empresa, els caganers "no pretenen ser una burla cap al personatge o ofici que s'hi representa, sinó un homenatge".

En la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura "entranyable molt respectada i estimada", recorda l'empresa. En els pessebres del segle XVIII, era una figura obligada perquè es creia que el fet de posar-lo adobava la terra del pessebre per a l'any següent i s'aconseguia salut i tranquil·litat del cos i de l'ànima.