Aproximadament el 25% de les gironines que han demanat la píndola d'anticoncepció hormonal d'urgència (també anomenada píndola de l'endemà) ho ha fet en més d'una ocasió des que es dispensa sense receptes als centres de salut i farmàcies de la demarcació. Dades del Departament de Salut posen de manifest que cada vegada son més les persones que consumeixen aquest tipus de fàrmac, fins el punt que en tres anys les vendes s'han triplicat al conjunt del territori català.

De la mateixa manera, els ambulatoris i farmàcies de les comarques gironines també han notat aquesta crescuda, si bé aquesta ha estat del tot irregular. En alguns establiments les vendes es disparen any rere any, mentre que en altres punts l'augment amb prou feines es nota. Els responsables de la farmàcia Riera Cardelús de Girona, per exemple, afirmen que l'augment de la demanda és prou evident. «Durant el febrer de 2010 vam dispensar una mitjana de 3 o 4 caixes al mes, mentre que durant el febrer passat en vam vendre 11», assegura una de les farmacèutiques.

Per contra, a llocs com la farmàcia Cullell de Figueres, les vendes no han estat precisament espectaculars. Els seus responsables remarquen que les persones que la demanen no la prenen com un mètode anticonceptiu, i que la majoria d'elles «ja està prou conscienciada, i sap que té uns efectes secundaris». D'aquesta manera, s'han trobat amb molt pocs casos de noies que l'hagin demanada més d'un cop.

A banda d'aquest fet, en la majoria de farmàcies i centres de salut gironins el públic que fa ús d'aquestes pastilles és molt heterogeni i oscil·la entre els 15 i els 35 anys. No obstant, segons indiquen les dades de la Conselleria de Salut, la píndola de l'endemà té més èxit entre les noies més joves. Un 35,3% de les que adquireixen la pastilla postcoital té entre 15 i 19 anys, fet que vol dir que el fàrmac és molt utilitzat entre els menors d'edat.

La franja que la segueix és aquella compresa entre les noies d'entre 20 i 24 anys, i que suposa una quarta part del total. A partir d'aquí, com més grans són les demandants, més baixa el percentatge.

Més accions preventives

El departament que lidera Boi Ruiz va admetre el notable augment del consum de la píndola d'emergència, però va confiar en una «estabilització» d'aquest tractament els anys vinents.

Segons la seva opinió, «facilitar l'accessibilitat a l'anticoncepció contribueix a la prevenció d'embarassos no desitjats, en especial entre la població jove».

Amb tot, va defensar que «aquesta acció preventiva no es pot fer de manera aïllada, i ha d'emmarcar-se en el conjunt d'accions orientades a la prevenció i promoció de la salut sexual i reproductiva», com el programa Salut i Escola o el pla d'accés al preservatiu.

El 2010 es van repartir 9.024 píndoles al mes a Catalunya

L'any passat es van distribuir a Catalunya 137.563 píndoles de l'endemà, de les quals 108.295 es van dispensar en farmàcies, a raó de 9.024 per mes, per les 3.700 mensuals del 2008. Les xifres apunten a un desplaçament de la demanda d'aquesta pastilla d'emergència a les oficines de farmàcia, que a més de vendre aquesta píndola per un cost de 20 euros, n'ofereixen un kit informatiu i un preservatiu a les dones que acudeixen als seus establiments. El programa d'anticoncepció d'emergència, que preveu la dispensació gratuïta de la píndola en ambulatoris, s'emmarca en un conjunt d'accions per prevenir els embarassos no desitjats.