L'usuari del Twitter Roger Melcior i l'empresa Pimpampum.net han creat Rodalia.info, un web que pretén oferir informació sobre la xarxa ferroviària de l'àrea de Barcelona a través de l'aportació col·laborativa dels viatgers.

La idea és que els usuaris dels trens, a través del seu telèfon mòbil o amb un ordinador portàtil, informin a través de Twitter de les incidències dels trens de Rodalies i Ferrocarrils en temps real. Fent servir un llenguatge que els impulsors del projecte han definit, la informació dels passatgers queda ordenada a la nova pàgina web. La iniciativa sorgeix, segons ha dit Melcior a l'ACN, per cobrir la feble aposta per les xarxes socials que afirma que fan les ferroviàries.

Melcior ha explicat que durant la nevada de fa dues setmanes la informació que apareixia sobre les incidències de la xarxa ferroviària sortia 'desordenada', ja que hi havia disparitat a l'hora d'utilitzar els 'hashtags', les etiquetes que permeten ordenar per paraula clau els fils de conversa al Twitter. Segons Melcior, per exemple, alguns feien servir 'rodalia' i d'altres feien servir el número de la línia. Rodalia.info neix amb la voluntat d'estandarditzar la publicació d'aquesta informació.

Rodalia.info és una iniciativa de Roger Melcior, un estudiant de Ciències Polítiques apassionat de la web 2.0. Amb la col·laboració de l'empresa Pimpmampum.net, ha ideat un sistema d'informació dels serveis de trens totalment innovador, ja que hi pengen els continguts els mateixos usuaris, des de les estacions o les vies de tren de l'Àmbit Metropolità.

'Per tal d'introduir informació al sistema l'únic que ha de fer l'usuari és actualitzar a través de la xarxa social de microblogging Twitter el seu estat posant unes paraules clau determinades', ha explicat Melcior en unes declaracions a l'ACN. Si un usuari, per exemple, etiqueta un missatge amb el codi '#rod1' voldrà dir que fa referència a la línia 1.

Per tal d'introduir informació al sistema l'únic que ha de fer l'usuari és actualitzar a través de la xarxa social de microblogging Twitter un estat posant unes paraules clau determinades que això farà que per exemple si l'usuari posa #rod1, aquesta informació anirà a parar a les incidències de la línia 1, la que fa el trajecte Molins de Rei-Mataró-Maçanet. Cada línia té una etiqueta diferent i aquest distintiu és el que servei perquè el web Rodalia.info gestioni tota la informació sobre els diversos trajectes i l'ordeni a la pàgina web.

El matí d'aquest dilluns hi ha hagut una incidència a la línia 4, entre Vilafranca i Sant Sadurní d'Anoia. Ha estat una bona empenta pel nou portal, que va saltar a la xarxa dijous passat. 'Tren aturat a l'estació de Sant Sadurní, de la #rod4. Unes 300 persones esperem a l'exterior. Suposem que esperen els autocars' és uns dels primers missatges que ha aparegut a Rodalia.info sobre aquesta incidència. L'activitat al nou portal no ha parat durant tot el dia i, segons els seus fundadors, ha arribat a les 2.000 visites.

Més ràpid que els canals d'informació habituals

Melcior ha explicat que el nou portal aprofita la 'instantaneïtat' que ofereix Twitter. Una rapidesa que, segons ha assegurat, ja els ha permès informar als ciutadans més ràpidament del que ho han fet les companyies ferroviàries en algunes ocasions. Ha explicat que dissabte passat van informar d'una incidència a la línia 1 al voltant de tres quarts de deu, mentre que la Generalitat va fer-ho poc abans d'un quart de deu.

En aquest sentit, Roger Melcior ha afirmat que 'seria molt bo i ajudaria a fomentar la informació dels usuaris' que les operadores informessin de les incidències a través de les xarxes socials. Segons ell, d'aquesta manera, Rodalia.info passaria a ser un espai de diàleg entre les ferroviàries i els viatgers.

Melcior ha volgut destacar que durant la incidència d'aquest dilluns a Sant Sadurní molts mitjans de comunicació ja s'han adherit al sistema de paraules clau del nou portal. En un comunicat de premsa ha mencionat BTV Notícies i l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

La posada en marxa de Rodalies.info va coincidir amb l'estrena del nou portal de la Generalitat, www.gencat.cat/rodalies.