Amb aquest acte l'Oficina ha volgut recuperar la paraula de les poetesses i poetes catalans i la paraula d'altres poetes de diferents indrets que, com Joan Margarit, Montserrat Vayreda, Josep M. de Sagarra, Joan Brossa o Miquel Martí i Pol, a Catalunya, s'han convertit en figures literàries representatives de l'imaginari col·lectiu al món.

La vetllada es va iniciar amb la lectura d'una selecció de poemes de diferents autors d'arreu, en la qual van participar alumnes dels cursos de català per a adults de l'Oficina de Català de Roses i persones inscrites al programa "Voluntariat per la llengua". Les persones catalanoparlants van llegir poesia catalana; les que no ho són i estan aprenent el català van llegir poesia dels seus països d'origen, amb les seves llengües pròpies, amb una breu explicació prèvia en català del que recitarien posteriorment.

Van participar en la lectura 21 persones, a través de les quals es va obtenir una petita mostra de la diversitat lingüística de casa nostra en aquests moments: avui, Roses, té 20.612 habitants; un índex d'immigració d'un 37,72 %; 81 nacionalitats, i s'hi parlen més de 50 llengües.