Segons el president de de la Diputació de Girona, Enric Vilert, cal tornar a 'seduir' el públic, no només amb les seves platges sinó també amb la gastronomia i la cultura. Es tracta d'una excel·lent oportunitat per 'repensar' tota la Costa Brava des de Blanes fins a Port Bou.

Aquest dilluns s'ha presentat al Centre Cultural Blanquerna de Madrid l'exposició 'La Costa Brava abans de la Costa Brava' que recull cent deu fotografies que emmarquen els anys 1915 i 1936 de mà del fotògraf Lucien Rosin publicades abans de la Guerra Civil per promocionar guies de viatges i postals. El president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, ha explicat que amb aquesta exposició a Madrid es busca 'tornar a rellançar i promocionar fora del territori' el destí. Per aquest motiu han aprofitat per inaugurar la setmana catalana a Madrid.

L'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, ha posat en relleu que l'exposició vol mostrar sobretot el 'paisatge humà', més enllà del paisatge de la costa. Tot i que semblin postals, ha explicat, 'tenen un rerefons molt social que reviuen com eren la ciutadania i la vida' de l'època.

Es tracta d'una excel·lent oportunitat per 'repensar' tota la Costa Brava des de Blanes fins a Port Bou. Reconeix l'alcaldessa que d'aquella època 'queda poca cosa pel que al paisatge' però és un 'homenatge a tots els emprenedors' que van crear el primer 'motor econòmic potent de Catalunya'. 'Paisatgísticament queda molt poc però seguirà vivint per sempre l'empenta dels emprenedors que encara existeix'.

Coincidint amb aquesta idea, Vilert creu que es tracta de veure l'evolució de principis dels anys 20 i la manera en que vivia la gent de la Costa Brava, sobretot de l'agricultura i la pesca, i el que va suposar l'arribada dels turistes i com 'adaptar-se als nous temps'. 'Imatges idíl·liques que sortosament es mantenen igual o millor que fa 50 anys', en alguns casos i gracies als espais protegits.

L'exposició es podrà veure a Madrid del 20 al 25 d'abril quan atura la seva llarga itinerància que va arrencar de Roses va passar per Sant Feliu de Guíxols, Girona i aviat arribarà a Palamós. Les fotografies estan acompanyades per un catàleg de 331 pàgines.

Coincidint volgudament amb el centenari de la denominació Costa Brava, s'ha presentat també 'Retrobar la Costa Brava', un llibre que pretén ser una mostra d'imatges i espais i vivències d'una època que arrenca a principis del segle XX i finalitza a l'actualitat.

El llibre es divideix en quatre capítols on s'intercala text i il·lustracions. Els autors dels textos del llibre són Màrius Carol i Josep Playà. Il·lustrat amb fotografies de Sebastià Roca Vidal, autor de la primera guia durant els anys 20, Francesc Català Roca, que la va fotografiar durant el seu esplendor i Kim Castells que ofereix la mirada del què és la Costa Brava.

Josep Playà, coautor del llibre, ha explicat que calia celebrar el centenari de la primera marca turística de l'Estat i de les pioneres a Europa a través de la fotografia i el text. Per Playà el recorregut demostra la permanència de l'essència de la Costa Brava. Podran dir que ha estat molt destruïda, diu Playà, però les imatges de principi de segle era una altra Costa Brava molt dura pels seus habitants: pescadors i pagesos que han vist millorar les seves condicions de vida.

És optimista, Playà, i creu que s'han conservat espais naturals, s'han millorat monuments com Sant Pere de Rodes que estava 'destrossat' i ara mostra tota la riquesa del Romànic. 'A la Costa Brava encara queda molt per veure, racons verges i queden parts que han millorat i expliquen la seva història'.

El dimarts, 21 d'abril, l'Hotel Ritz serà l'escenari d'una nova presentació de la Costa Brava a la societat madrilenya, en un sopar on assistiran un centenar de personalitats del món artístic, econòmic, polític i social de la capital de l'Estat. En el transcurs de l'acte serviran plats basats en la Carta del Centenari i es proclamarà els cuiners internacionals que hi participen com els 'ambaixadors' de la Costa Brava.

Els dies 24, 25 i 26 d'abril la plaça madrilenya de Jacinto Benavente acull la Fira de Turisme i Gastronomia de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, adreçada al públic en general, on s'oferirà material informatiu sobre la Costa Brava i degustacions gastronòmiques. La fira obrirà portes el divendres 24 d'abril a les 12 de la mà del president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, i diverses autoritats de Madrid.

Hi participen les oficines de Turisme de Blanes, Lloret, Tossa de Mar, Figueres, l'Escala-Empúries, Roses, Girona, i els consells comarcals de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva, el Ripollès, el Pla de l'Estany, el Gironès, la Cerdanya, la Garrotxa, a més de l'estació d'esquí de La Molina i Turisme Rural de Girona. També hi seran presents diversos col·lectius gastronòmics com Cuina Remença de la Vall d'en Bas, Cuina Volcànica, Cuina Jueva de Besalú, la Cuina del Vent, el Club de gastronomia del Gironès, i Anxoves de l'Escala.