La presència d'Adrià no ha estat una sorpresa, com tampoc el quart ja que manté Mugaritz, la Xef's choice de l'edició passada, sinó que en aquesta ocasió ha destacat el cinquè lloc al qual ha escalat El Celler de Can Roca, fins a 21 llocs per davant del seu saldo el 2008 i l'avanç més important dels registrats aquest any.

Així, els cinc primers, són fins a tres els restaurants espanyols, als quals acompanyen en segon lloc el britànic The Fat Duck i el danès Noma. A més, entre els deu primers encara hi apareix un espanyol més, Arzak, en el vuitè lloc, el mateix que el 2008.

A la resta de la classificació es poden trobar dos espanyols més: Martín Berasategui, al 33 de la llista, amb tot, quatre per sota de l'any passat, i el Graella Etxebarri, que va pujar cinc llocs, fins a arribar al 39. Els països que més presència tenen entre els 50 són França i els Estats Units, amb vuit restaurants cadascú.

Els criteris per entrar a la llista S.Pellegrino dels 50 millors estan determinats pels vots emesos per un comitè de jutges internacionals de reconegut prestigi que conformen l'Acadèmia Nespresso dels 50 millors restaurants del món. L'acadèmia està composta per 806 xefs, restauradors, escriptors culinaris i crítics gastronòmics.

A més, malgrat les conegudes dificultats per aconseguir taula en aquests exclusius establiments, amb esperes de fins a dos anys en el cas d'El Bulli, qualsevol amant de la gastronomia pot obtenir una reserva en la majoria a partir de demà en la licitació a la plataforma e-Bay en una subhasta els fons de la qual es destinaran a l'organització humanitària Acción contra el hambre.