La meitat dels nens i nenes nascuts a Europa no arriben al seu total potencial cognitiu per un dèficit de iode, segons un estudi internacional en el qual ha participat el president de la Societat Catalana d'Endocrinologia i Nutrició de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, Lluís Vila.

L'estudi, emmarcat en el projecte EUthyroid, emplaça els polítics europeus a donar suport a les mesures que proposen els científics per eliminar el dèficit de iode, un micronutrient crític per al desenvolupament cerebral en la infància.

Segons Vila, el iode és un micronutrient essencial obtingut de l'aigua així com dels aliments que consumim i és fonamental per produir hormones tiroïdals, que són molt importants en la regulació del metabolisme, el creixement i el desenvolupament.

Els metges aconsellen que durant l'embaràs les dones incrementin la ingesta de iode ja que, sovint, és insuficient en les seves dietes habituals i adverteixen que fins i tot un dèficit lleu de iode pot posar els fills en risc d'alteració de la funció neurocognitiva, convertint-se eventualment la causa d'un coeficient intel·lectual inferior.

Segons els autors de l'estudi, de 27 països diferents, els efectes negatius del dèficit de iode són diversos i suposen una càrrega significativa per als sistemes públics de salut, per la qual cosa reclamen més recursos per als programes de prevenció de "Trastorns produïts per Deficiència de Iode (TDI)".

Segons Vila, durant anys, l'OMS ha demanat un control regular com a punt de sortida per fer un important pas cap a l'eliminació del dèficit de iode a Europa, però només vuit països de la UE han pres les mesures necessàries per fer front a aquest problema.

Vila ha participat en la investigació com a representant del Grup de Nutrició de Iode de la Societat Espanyola de la mateixa especialitat i, en l'àmbit espanyol, el projecte s'ha coordinat des de l'Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP) de Badalona (Barcelonès), sota la direcció Manel Puig-Domingo, amb la participació també de Mónica Guxens, investigadora d'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL).

Segons Vila, els experts estan cada vegada més preocupats per la falta de compromís dels responsables polítics perquè s'abordi la deficiència de iode a Europa.

Per això, els metges han iniciat una estratègia comuna amb múltiples grups d'interès amb la finalitat d'instar els responsables polítics, funcionaris de salut pública i científics a fi que garanteixin l'aplicació de les estratègies existents a tot Europa, prevenint així els TDI.