Cada curs escolar, des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, conjuntament amb els odontòlegs i estomatòlegs del sistema sanitari públic, es porta a terme el programa de salut bucodental que comprèn tant la revisió de la salut bucodental de l'alumnat a 1r i a 6è de primària, com la realització de diverses activitats preventives.

Participen en aquest programa tant les entitats proveïdores del sistema sanitari públic com el Departament d'Ensenyament. La Regió Sanitària de Girona és capdavantera a Catalunya en portar a terme un programa d'aquestes característiques.

Les dades de les revisions de salut bucodental del curs 2016-2017 a la Regió Sanitària de Girona, realitzades a 305 escoles (d'un total de 306), mostren que un 40,3% dels alumnes de 1r de primària estan afectats de càries (el curs 2015-2016 eren el 40,1%), mentre que a 6è de primària és del 34,2% (el curs 2015-2016 eren del 37%).

Els infants de 1r de primària afectats tenen una mitjana d'1,65 dents permanents i 3,65 dents temporals (de llet) afectats de càries activa, obturades o extretes, mentre que a 6è de primària és del 2,22 en dentició permanent i 2,10 en dentició temporal.

En total s'han revisat 17.591 alumnes, d'un total de 18.820 (93,5%), i en cada revisió s'ha emès un informe per a les famílies.

L'índex de restauració entre l'alumnat de 12 anys és del 43%. Si es mira per àrees de gestió assistencial es troba que a la Selva Marítima-Alt Maresme aquest índex baixa fins al 29%.

Les escoles es classifiquen segons si tenen un percentatge alt d'alumnat de 1r de primària afectat de càries (igual o superior al 50%) o no. En aquestes escoles es potencia el programa d'activitats, no només durant l'educació primària sinó també abans, durant l'educació infantil, on per exemple es fa l'activitat "Ensenya'm les dents", la qual introdueix el raspallat dental diari i es donen a conèixer pautes, tant a les famílies, com a infants i educadors, per seguir una dieta de baix risc de càries.

Durant el curs 2016-2017 en 82 de 305 escoles el 50% o més de l'alumnat de 1r de primària presentava una o més càries.

La comarca del Baix Empordà, amb un 40,5%, i l'Alt Empordà, amb un 34,3%, són les àrees de gestió assistencial on hi ha un percentatge més elevat d'escoles de primària amb el 50% o més de l'alumnat amb una o més càries. Aquestes dades corresponen a la revisió que s'ha fet en 70 escoles altempordaneses, en 24 de les quals el percentatge d'alumnat amb càries és alt.

Els experts assenyalen que els determinants socials tenen molt de pes en la prevalença de càries així com en d'altres malalties bucodentals.

Per reduir la càrrega de malalties bucodentals (no només de la càries), a tota la població, els odontòlegs i estomatòlegs recomanen:

  • Rentar-se les dents amb un dentífric amb fluor després de cada àpat (cal mantenir nivells alts de fluor a la cavitat bucal)
  • Reduir la ingesta de sucres i portar a terme un alimentació equilibrada i saludable
  • Augmentar el consum de fruites i verdures
  • Deixar de fumar i reduir el consum d'alcohol
  • Anar al dentista almenys una vegada a l'any