El 80% de persones sexualment actives s'infecta del virus del papil·loma humà (VPH) en algun moment de la seva vida, si bé la majoria eliminen la infecció sense complicacions, ha recordat l'Institut Català d'Oncologia (ICO) aquest divendres en un comunicat.

Amb motiu de la celebració del Dia de Sensibilització del VPH aquest diumenge, ha observat que el virus pot afectar a qualsevol persona de qualsevol nacionalitat, ètnia, edat, gènere i orientació sexual en les seves més de 200 variants.

Encara que la infecció acostuma a eliminar-se sense complicacions, es dona el cas que si persisteix pot arribar a produir diferents tipus de càncer, sent el de coll uterí, bufeta, penis, anus i faringe els més agressius.

A nivell mundial, el càncer de coll uterí és el quart tipus de càncer més freqüent en les dones, i s'estima que 270.000 dones moren anualment a tot el món per aquesta causa.

A Catalunya, els càncers associats al VPH suposen l'1,4% del total de tumors en la població (3% en dones i 0,3% en homes) i el nombre estimat de casos de càncer anual relacionat és de 466 dones i 75 homes, causant 196 defuncions l'any.

A través del Programa d'Investigació en Epidemiologia del Càncer, l'ICO és un centre de referència mundial en el VPH, i el líder del programa, Francesc Xavier Bosch, va descobrir una vacuna pionera contra aquesta infecció.