La primera revisió dental dels nens s'ha de realitzar quan la dentadura de llet "estigui completa", és a dir, "al voltant dels tres anys i, després d'aquest primer control, si no es detecten problemes, les revisions s'haurien de pautar cada 6-12 mesos ", ha recomanat la directora i odontopediatra de la Unitat d'Odontologia Infantil de Vithas Internacional, Sara Hawkins.

Així mateix, en aquesta primera visita es crea l'historial mèdic i es revisen si existeixen càries del biberó i s'avaluen "possibles problemes o alteracions de creixement en la forma dels mandíbules", apunta la especialista. A més, subratlla que "és important orientar als pares a l'hora d'instaurar els hàbits d'higiene per al nen, el control de la ingestió de sucres i l'administració de flúor".

No obstant això, encara que la especialista indiqui que aquesta primera visita s'ha de realitzar als tres anys, els especialistes del Consell General d'Odontòlegs recomanen que sigui a partir del primer any per detectar i prevenir patologies, caries i altres anomalies.

Confiança entre el especialista i el nen

La doctora destaca que un dels factors "més importants a tenir en compte" és la necessitat de crear una relació de confiança entre l'odontòleg i el nen, ja que "és el professional que sap com manejar el conducta del nen perquè la relació sigui sempre positiva ".

En aquest sentit, l'experta assenyala que és important "preparar el nen", explicar-li què fa el dentista, fins i tot es pot jugar amb ell dient-li que ets el dentista i ell el pacient i viceversa.

Així és com és recomanable que s'adapti a la cita abans que estigui descansat, ja que sempre reaccionarà de millor manera, i els pares no haurien de passar a l'àrea del taulell odontològic ja que, d'aquesta manera, l'especialista podrà establir una relació directa amb el nen.

En aquest sentit, la especialista assenyala que els pares no han d'expressar davant el nen les seves pors, i aconsella que el nen acompanyi l'adult a les seves revisions dentals per aprendre amb el seu exemple.

En cas de que el nen presenta un bon comportament és bo recompensar-lo per reforçar-lo en visites successives. Però, en cas contrari, no s'ha de renyar, ja que relacionarà el castig amb la visita dental.