La meitat de la població té alts nivells de colesterol a la sang. Així ho assegura un estudi de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), del que a més es desprèn que gran part de les persones que pateixen aquest problema no fan res per tractar-lo.

Malgrat que el colesterol alt és el principal factor de risc per a les dolències cardiovasculars, molts descuiden els seus hàbits diaris i segueixen consumint aliments que eleven l'LDL (colesterol 'dolent'). Encara que la dieta és només una part d'aquests hàbits (s'ha de portar una vida sana realitzant també exercici), aquí t'ensenyem què menjar i què no per baixar l'anomenat colesterol 'dolent'.

Aliments que redueixen el colesterol

La civada

Aquest aliment tan de moda és un perfecte aliat a l'hora, entre altres beneficis, de reduir el colesterol. La civada conté fibra soluble, la qual es troba també en les mongetes o pomes i redueix el pas de les proteïnes de baixa densitat (LDL o colesterol dolent) al torrent sanguini.

L'oli d'oliva

Si per alguna cosa és envejada la dieta mediterrània a l'estranger és, en gran part, per l'ús de l'oli d'oliva. I és que l'or líquid conté una potent combinació d'antioxidants (especialment el verge extra) que poden disminuir el colesterol 'dolent' alhora que deixen intacte el 'bo'. Però no t'excedeixis en el seu ús a l'hora de cuinar, ja que l'oli té a més un alt contingut en greixos i calories.

Els fruits secs

Les ametlles, les nous, els cacauets o els festucs són molt beneficiosos per a la salut, sempre que es prenguin amb moderació ja que també són alts en calories. La fruita seca és rica en àcids grassos poliinsaturats, els quals ajuden a reduir el colesterol LDL a la sang. Uns 45 grams (un grapat) al dia d'aquests aliments tan enèrgics pot reduir el risc de patir malalties cardíaques.

El peix gras

Les sardines, la tonyina, el salmó o el verat són peixos rics en àcids grassos omega-3 (com el Eicosapentaenoico i el Docosahexaenoico), perfectes per reduir la pressió sanguínia, del risc de patir coàguls i augmentar la vasodilatació arterial.

L'alvocat

Aquesta fruita, cada vegada més popular a casa nostra, sempre ha estat sota el dubte de si redueix o no el colesterol dolent a causa dels seus alts nivells de greixos saturats i insaturats. Però són aquests últims els que actuen evitant que el colesterol LDL es dipositi en les parts internes de les artèries i fent que el colesterol HDL augmenti en la sang. Això sí, el seu contingut en greixos saturats fer que, encara que sigui un aliment molt beneficiós, hagi de consumir-se amb moderació.

Quins aliments augmenten el colesterol?

Els greixos 'trans'

Aquest tipus d'àcids grassos són el major aliat del colesterol LDL i es troben bàsicament en els aliments que han estat industrialitzats mitjançant un procés anomenat hidrogenació (transformant els olis en greixos sòlids en afegir-los hidrogen). Aquests greixos 'trans', presents en el menjar ràpid, pastissos o margarines, augmenten les lipoproteïnes de baixa densitat (el colesterol dolent) i redueixen les d'alta intensitat (el colesterol bo).

Els menuts

Encara que el seu consum és usual en unes cultures i molt repudiat en unes altres, és clar que les vísceres o els menuts tenen els seus beneficis però també els seus inconvenients. Un dels principals efectes nocius del seu consum és que contenen alts nivells de greixos saturats i colesterol, especialment les vísceres ´vermelles´ com els budells, el cor, els ronyons, la llengua o el fetge.

Embotits

Aquest tipus d'aliments haurien de ser evitats per persones que pateixen hipercolesterolemia, ja que el seu consum augmenta el risc de patir malalties coronàries a causa dels seus alts nivells de greixos saturats i colesterol.

Els formatges i làctics 'sencers'

El principal pas que han de donar en la seva dieta tots aquells que tenen el colesterol alt és canviar la llet i els iogurts sencers per làctics descremats o per liquats d'origen vegetal. De la mateixa manera, depenent del tipus de llet de procedència, molts formatges han de deixar-se de banda (per exemple el gouda o el cheddar).

La brioixeria industrial

En general, els productes que tenen un alt contingut en sucre porten també amb si grans nivells de greixos saturats. A més, els efectes del colesterol LDL són pitjors quan hi ha excés de sucre en el torrent sanguini.