Prop de 150.000 visites anuals a Consultes Externes poden provocar que hi hagin moments en què la validació de la visita no sigui tan ràpida com es voldria. Perquè, com a mínim, cal identificar l'usuari, buscar la seva fitxa a l'ordinador i explicar-li on s'ha d'adreçar. Per fer més àgil aquest procés, l'Hospital de Figueres ha invertit més de 65.000 euros per automatitzar aquest pas, per disposar dels terminals, el software corresponent i les pantalles necessàries per informar dels torns i les consultes.

Aquesta millora forma part del Pla d'Accessibilitat del centre, juntament amb la senyalització dels serveis i el reforç de la centraleta telefònica que es varen posar en funcionament el passat mes d'agost. El sistema de gestió de torns consisteix en la instal·lació de tres terminals que agiliten l'accessibilitat a les Consultes Externes i a algunes proves diagnòstiques. Com explica Montse Soy, cap d'Admissions i de Consultes Externes de la Fundació Salut Empordà (FSE), "l'usuari s'identifica amb la targeta sanitària, el codi de barres del volant hospitalari o amb el número de DNI o de NIE en els terminals que s'han instal·lat a l'Hospital. La validació de la consulta es fa automàticament i, per tant, de manera molt més ràpida que abans".

Afegeix que "amb aquesta millora es facilita, amb molta més diligència, l'accés del pacient a la consulta que té programada, perquè no hagi de fer cua al mostrador. Un cop validada la visita, l'usuari rep la informació de forma privada sobre el lloc on s'ha de visitar, al mateix temps que s'informa telemàticament al metge o a la infermera que l'usuari ja ha arribat. Per tant, no s'ha de fer cua al mostrador i es passa directament a la sala d'espera. A més, amb la gestió de torns es pot obtenir el justificant de visita i també es millora la confidencialitat de l'usuari".

Actualment, la majoria d'usuaris només ha de passar pel taulell a l'hora de fer un canvi de visita o bé per gestionar una propera cita amb el metge, infermera o alguna prova mèdica. Montse Soy avança que "a partir d'ara ens dedicarem a millorar l'atenció telefònica. Com que es faran menys atencions al mostrador, la feina s'organitzarà d'una altra manera, de forma que podrem destinar més professionals a atendre els usuaris que demanen cita o un canvi a través del telèfon". En una segona fase està previst ampliar el sistema a l'Hospital de Dia, Radiologia i a la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés. Les anàlisis clíniques en queden al marge, ja que disposen d'un mètode d'assignació propi, distribuït en franges horàries.

Personal administratiu i usuaris, a l'expectativa

Tot i que només fa un mes i escaig que ha entrat en servei el Pla d'Accessibilitat de l'Hospital de Figueres, la valoració del personal administratiu i dels usuaris és positiva encara que s'està a l'expectativa de veure la seva adaptació un cop tots els serveis entrin en ple funcionament després del període d'estiu on habitualment es redueix el volum de visites i proves. El personal de la FSE va realitzar un treball previ, tant en el vessant informàtic com en l'administratiu, per adaptar-se al nou mètode.

Sònia Arbat i Sandra Casado són administratives del Servei d'Admissions i Consultes Externes de l'Hospital de Figueres i han estat aquestes primeres setmanes molt amatents a les reaccions dels usuaris davant d'aquest nou mètode. "El passat mes d'agost ha estat com un entrenament, l'acollida en general ha estat bona. Els usuaris, un cop han vist que amb un parell de clics ja tenien la visita confirmada i podien anar directament a la consulta, ho han valorat positivament. També hi ha gent que ja té pràctica, perquè ho han utilitzat en d'altres centres, i no tenen cap problema a l'hora de fer-ho servir", expliquen.

Tot i això, "s'ha disposat que, mentre calgui, hi hagi un professional al costat dels terminals per explicar el funcionament i ajudar a fer la tramitació digital", afegeixen les administratives. L'aparell informa en quatre llengües (català, castellà, francès i anglès). Els usuaris particulars i de mútues han d'adreçar-se al taulell ja que l'aparell té introduïdes exclusivament les dades dels usuaris del Servei Català de Salut.

Fletxes de colors orienten els usuaris pels passadissos

Les millores en l'accessibilitat a l'Hospital de Figueres s'han complementat amb una senyalització dels serveis que afavoreix l'orientació dels usuaris a l'interior de l'Hospital. En concret, des de diferents entrades del centre s'indica com arribar a les àrees de Diàlisi i Proves Diagnòstiques, Extraccions, Cirurgia Sense Ingrés, Radiologia, Hospitalització Mèdica, Quirúrgica i Maternoinfantil i Consultes Externes.

Com explica Montse Soy, "l'usuari només ha de seguir la fletxa del color del servei on vol adreçar-se. Amb aquesta iniciativa s'indica com trobar els serveis i les unitats de l'Hospital, només cal seguir les línies per arribar a l'àrea desitjada".

Per tal de comunicar el sistema de funcionament es reparteixen fulletons informatius i a diferents punts del centre hi ha cartells per recordar la correspondència dels colors de les línies i dels serveis. La cap d'Admissions i de Consultes Externes de la FSE afegeix que "d'un temps ençà el centre ha crescut molt i si no s'hi ve sovint és fàcil que l'usuari no sàpiga com arribar als serveis. Amb aquesta senyalització, es pot anar d'una punta a l'altra de l'hospital amb més facilitat". En una segona fase del projecte, es procedirà a la senyalització externa dels edificis per tal de facilitar-ne la identificació.