Tot i que és un dels plats més coneguts de la nostra gastronomia, amb totes les variants que es vulgui, i el seu valor culinari és innegable, preval la idea que es tracta només d'un plat energètic quan la veritat és que té múltiples virtuts. Tenir-les en compte pot fer que la paella encara sigui molt millor. Sempre, és clar, que es tracti d'una bona paella.

1. El valor nutricional és molt complet: La barreja d'arròs, verdures, carn i / o peix aporta la major part dels nutrients essencials i pot convertir-se, si la dosi és adequada, en un plat únic.

2. La presència de greixos saturats i colesterol és mínima en la majoria de les paelles. En general gran part de la presència de greixos prové de l'oli d'oliva, que té totes les seves reconegudes avantatges.

3. Pot ser un plat cardiosaludable. Una paella amb dosis moderades de sal i que inclogui bàsicament peix com a aliment proteic és perfectament apta per a persones amb problemes cardiovasculars.

4. Aporta energia de llarga durada: L'arròs és un cereal que conté bàsicament carbohidrats d'absorció lenta i el seu índex glucèmic depèn del tipus d'arròs i del grau de cocció. Ara bé, quan es tracta d'una paella en la qual l'arròs està barrejat amb oli i altres aliments, el seu índex glucèmic és inferior al d'un simple arròs bullit. És, doncs, un plat que poden prendre els diabètics.

5. Apte per a les persones amb problemes amb el gluten i la lactosa: La majoria de les paelles convencionals i elaborades amb productes naturals no aporten gluten ni lactosa.

6. Alt poder saciant per la barreja dels seus ingredients que provoca una notable sensació de sacietat, que a més es potencia com més al dente es prepari l'arròs.

7. Aporta dosi notables de fibra tant per les verdures com pel mateix arròs.

8. És un plat assequible per a totes les butxaques amb excepció d'aquella paella que inclogui primordialment marisc.

9. És perfectament compatible amb una dieta sana. Un plat de paella pot incloure sense remordiments periòdicament en la planificació setmanal.

10. Una ració moderada és apta en cas de sobrepès. Sempre que s'utilitzi llavors com a plat únic i de forma esporàdica.