Les fruites i verdures són beneficioses per a la salut durant tot l'any, però les altes temperatures que es viuen durant els mesos d'estiu conviden a incorporar-les més a la dieta, preferentment de forma fresca i nutritiva. Les verdures de temporada també permeten gaudir d'una bona alimentació.

Ens alimentem millor quan mengem en consonància amb la natura, segons ens recorden Frédéric Rouvez i Nicolas Steisel, fundadors de EXKi, una cadena belga de restaurants 'healthy'. D'aquí la importància d'aprofitar les verdures de temporada per menjar d'una forma més sana i saludable.

Així, ressalten les que són les verdures de temporada, i per tant, les més saludables per a aquesta època:

Tomàquet

És l'estrella de l'estiu. El seu punt perfecte de maduració té lloc quan en tocar-lo està una mica tou. Destaca pel seu alt contingut en licopè (antioxidant anticancerigen) i el seu baix contingut calòric (18 kcal per cada 100 grams). En un 94% és aigua. El segueixen els sucres (3%). Ric en fibra, vitamines i minerals, especialment la vitamina C, la provitamina A i les vitamines del grup B.

Maduixes

Contenen un 89,6% d'aigua. Destaquen pel seu alt contingut en fibra. Són molt riques en àcid ascòrbic (antioxidant). Contenen ferro, calci, iode, potassi i magnesi. El seu color vermell es deu a les antocianines (antioxidant). Són fruites que no convé manipular en excés i tampoc exposar a la calor. Pel seu sabor dolç i aroma molt perfumat són delicioses quan es prenen al natural, ensucrades, amb suc de taronja, iogurt o nata, i també acompanyades d'altres fruites.

Préssec

Procedeix d'un arbre petit que sembla un arbust de dos a cinc metres, amb tronc llis, té fulles llises i verdes i no és molt frondós. La nectarina i la paraguaiana són varietats del préssec. Al món es conreen 2.000 varietats. Té una aportació calòrica molt baixa i una elevada quantitat d'aigua, així com un alt contingut en fibra. És font de vitamina A, vitamina C o àcid ascòrbic. Són rics en potassi i magnesi també.

Albercoc

S'origina en un arbre més aviat petit, entre 4 a 6 metres d'altura, i a més és molt productiu. La seva flor és precoç i el seu fruit és gairebé rodó i amb solc. Té una aportació calòrica molt baixa i una elevada quantitat d'aigua, així com un alt contingut en fibra. És font de vitamina A, vitamina C o àcid ascòrbic. Són rics en potassi i magnesi, en antioxidants i betacarotens. Tres peces d'albercoc aporten la quantitat diària recomanada de fruita que un adult necessita.

Meló i Síndria

Són plantes herbàcies de tija rastreig, proveït de circells i fulles. El seu fruit són el meló i la síndria. Es caracteritzen per la seva forta escorça i exquisida polpa. El millor moment per assaborir aquestes fruites és a l'estiu però a l'hivern es disposen de la varietat tendral o el meló d'hivern. Tenen un baixíssim contingut de calories. En un 90% són aigua. Rics en vitamina A i E. Són laxants i diürètics.

Els melons de polpa ataronjada són rics en betacarotens. Mentrestant, la síndria disposa de diversos minerals alcalins que la fan molt apropiada per a pacients amb problemes reumàtics. Compta amb un ampli poder antioxidant gràcies al fet que compta amb una substància anomenada licopè (antioxidant anticancerigen). Ideal per dietes hipocalòriques perquè només compta amb 20 calories cada 100 grams.

Pebrot

Planta que pot menjar-se tant crua, com bullida, rostida, o passada a la planxa. Té un alt contingut de betacarotè i de vitamines del grup B2, a més de vitamina E. Pel seu alt contingut en vitamina C i en vitamina B6 és fonamental per al desenvolupament del sistema nerviós central i per la part cerebral. També gaudeix de grans quantitats de licopè (antioxidant anticancerigen). És ideal per a embarassades i nens. És diürètic i depuratiu. S'usa molt en dietes hipocalòriques.

Pomelo

Al voltant del 90 per cent del seu contingut és aigua. Destaca pel seu contingut en vitamina C i àcid fòlic, en carotenoides antioxidants i en minerals de potassi i magnesi. Té menys calories que altres cítrics, com la taronja o la llimona. És un regenerador del sistema immunològic i de les cèl·lules, augmenta les defenses de l'organisme, té un efecte laxant i millora el trànsit intestinal.

Cogombre

En molts països es consumeix cru, a rodanxes i assaonat amb salsa de nata i cibulet o amb una vinagreta de llimona. Té un baix aportament calòric (13 calories per cada 100 grams) i pocs hidrats de carboni. Ric en fibra i en vitamines A, B, C i E. A més, el 97% és aigua. És una hortalissa molt rica en potassi, ferro, calci, fòsfor i magnesi.

Carbassó

Han de preferir sempre els més petits i ferms. Baix en sodi, greixos i calories. Destaca per les seves propietats suavitzants sobre l'aparell digestiu. Ric en vitamina C, i vitamines del grup B com la B1, la B2 i la B6, però en menors quantitats, així com en folats, responsables de la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesi del material genètic i en la formació d'anticossos del sistema immunològic. És una bona font de potassi, a més de presentar petites quantitats de magnesi, fòsfor i ferro.

Espinacs

Poc calòriques, aporten una bona quantitat de vitamines C, K, i B9 (àcid fòlic). Són riques en minerals i en oligoelements, com el magnesi, el manganès, el coure, el zinc, i el ferro.

Patata

Rica en hidrats de carboni complexos, en vitamina C, potassi i fibra. Controla la hipertensió i ajuda a augmentar l'energia i a controlar els nivells de sucre en la sang.