Si ens parem a pensar què és el que més ens ha costat aprendre a menjar, la gran majoria direm que les verdures. I així segueix sent entre els més petits ja que només el 3 per cent dels nens i adolescents espanyols consumeix verdura més d'una vegada al dia.

Des de l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPap) subratllen la importància d'aprendre a menjar-ne ja que, segons defensen, així es prevenen malalties com l'obesitat, la diabetis, la hipertensió i, també, les càries. "És fonamental crear bons hàbits en els nens. Des del principi. És més fàcil crear bons hàbits que corregir-los. Tots els dies cal ingerir fruites, verdures i hortalisses. Formen la base de la piràmide d'alimentació", subratlla.

De fet les verdures poden oferir-se al nadó a partir dels 6 mesos en forma de puré, evitant els primers mesos els espinacs, la col, la borratja, la bleda, l'api, l'albergínia, el nap, el rave, l'enciam i la remolatxa, perquè poden ser causa de metahemoglobinèmia pel seu alt contingut en nitrats. No obstant això, poden ser introduïdes a partir dels 12 mesos, segons marca l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP).

Precisament, segons explica en una entrevista, la dietista-nutricionista de les escoles Nemomarlin, Roser Montané, el truc perquè als nens els agradin aviat les verdures és començar de molt petit a oferir-les. "De fet, moltes vegades quan ja tenen dos anys estan acostumats a prendre les verdures", assegura l'especialista.

Per això, la també directora de la Consultoria Cesnut Nutrició ens dona diversos consells perquè als nens els agradin les verdures:

- Oferir-la màxima varietat de colors i sabors en les cremes, perquè és el que més agrada als nens. "No només les cremes han de ser de color verd. Cal variar. Per exemple, la crema de carbassa o la pastanaga, amb base de patata, els agrada el color taronja".

- Combinar molt bé el primer plat amb el segon. "Se'ls premia amb alguna cosa que tingui un alt grau d'acceptació, com les mandonguilles. Evitar el peix en aquests casos", postil·la.

- Quan són més grans recorden els dies de la setmana, així que convé no repetir el plat de puré de verdures el mateix dia de la setmana.

- Que la combinació del plat no sigui ni molt densa ni molt líquida.

- Una altra manera és amagar la verdura en salses, en els segons plats, d'acompanyament.

- La principal dificultat es troba al setembre, un mes clau després dels hàbits alimentaris de l'estiu, que no solen ser els més correctes perquè vénen de vacances o gairebé mai han menjat verdura a casa.

- Així mateix, defensa que el mes de setembre és bon moment també perquè, aquells que mai han provat abans les verdures senceres, no només se'ls ofereixin en crema, sinó també a trossets petits, com amanida de guarnició, per exemple.

- Quan són petitons i se'ls ofereixen les primeres farinetes se'ls posa patata, pastanaga i carbassó. "Són les verdures d'iniciació i després s'intenta posar tot tipus de verdura, però de manera progressiva perquè la intenció és anar a poc a poc acostumant-perquè els sabors s'aprenen i els acaba agradant. La crema de pastanaga els acaba agradant sempre", sosté la dietista-nutricionista.