Hi ha costums de tota la vida que encara que ens semblin d'allò més normals, no són sanes, ni apropiades. Qui no ha reutilitzat les ampolles de plàstic per omplir-les d'aigua? El tema és que aquests recipients estan pensat per a un sol ús, per la qual cosa es recomana no usar-les per diversos motius:

-Moltes integren BPA o Bisfenol A entre els seus components. Aquest additiu pot alliberar-se en l'aigua, sobretot si l'ampolla es sotmet a altes temperatures. Malgrat tot, les autoritats europees asseguren que no suposa un risc per a la salut.

-Després de la seva reutilització, l'ampolla pot danyar-se. Les esquerdes poden convertir-se en un niu de bacteris, cosa que és un perill per a l'organisme.

-En utilitzar molt l'envàs es poden traspassar microorganismes procedents de la nostra boca, l'ambient o les mans.

-Malgrat tot, hi ha excepcions amb les ampolles de plàstic. El secret està en un nombre que sol situar-se a la base del recipient dins d'un triangle envoltat de fletxes.

Números identificatius

Els números 1, 2, 4 i 5 són segurs per a la salut -encara que les ampolles només s'han d'utilitzar un cop-. Els 3, 6 i 7 han d'evitar-ja que en el cas del 3 indica que és una ampolla de PVC; el número 7 sol ser de policarbonat i altres plàstics no reciclables. Cal evitar-ho, sobretot si s'està embarassada o alletant, ja que desprenen el BPA del qual ja hem parlat.

Així, seguir pautes i precaucions, sense obsessionar-se, sempre és bo a l'hora de reutilitzar els plàstics. Assegura't que l'ampolla no estigui danyada i renta-la amb sabó abans de fer-la servir.