Figueres va celebrar ahir el primer Debat de Salut i Benestar a l'Alt Empordà. L'acte va tenir lloc a l'equipament cultural de La Cate, on durant tot el matí, un centenar de persones van estar compartint visions sobre els reptes i les noves fites dels serveis socials i sanitaris en aquesta zona. L'esdeveniment estava organitzat per la Fundació Salut Empordà i portava per nom Desigualtats i salut: estudis, reflexions i respostes.

En el decurs de la jornada es van presentar diversos blocs relacionats amb aquestes àrees que van portar a una reflexió generalitzada entre els ponents que hi van participar: s'ha de treballar de manera conjunta i coordinada per atendre millor els usuaris.

El gerent de la Regió Sanitària de Girona (RSG), Miquel Carreras, va manifestar que segons la seva visió «hi hauria un abans i un després de la presentació d'aquest estudi», ja que és important disposar d'una anàlisi del sistema de salut públic de l'Alt Empordà que trenca amb la imatge històrica de la comarca.

Per la seva banda, la directora dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de Girona, Marta Casacuberta, va manifestar «la voluntat de treballar d'una manera diferent», i es va referir també a una major coordinació entre els dos departaments.

La periodista Milagros Pérez Oliva, va ser una de les convidades que va parlar sobre els reptes que es presenten en el sector, i va destacar que cal «definir estratègies per tal d'atendre les necessitats i complexitats de la població».

Pérez Oliva també va fer incidència en diferents idees que es van anar exposant en la jornada, com per exemple que «el sistema sanitari ha d'estar permanentment buscant les dades de la realitat perquè l'ajudi a millorar», o bé que «arran de la crisi els determinants sociosanitaris cada vegada són més importants, perquè incrementen les desigualtats en salut tant objectives com percebudes».