Els lunars i les taques solars a la pell són pigmentacions que es van desenvolupant al llarg dels anys i que poden estar relacionades amb l'exposició al sol, vigilar possibles canvis redueix la possibilitat de desenvolupar un carcinoma, explica el doctor Pedro Ruiz Àvila, dermatòleg l'Hospital Vithas La Salut de Granada, qui adverteix que cal acudir a l'especialista quan "canvien, piquen i sagnen".

L'especialista recorda que en dermatologia s'utilitza el mètode 'ABCD' que indica al metge si la taca o la piga presenta algun risc de desenvolupar una patologia. "A l'hora de fixar-nos en una taca hem d'estudiar si és asimètrica (A), si presenta vores (B) irregulars, si el seu color (C) ha variat i si té un diàmetre (D) de més de 5-6 mil·límetres ", afirma.

No obstant això, adverteix, "el major percentatge de pacients que vénen a consulta ho fan per lesions benignes". Així, la consultes més freqüència són per nevus (lunars) de característiques clíniques benignes, els lentígens benignes, que apareixen en persones que s'exposen al sol, o de forma familiar, o pel melasma o cloasma, que són les típiques taques que apareixen a la cara, "i preocupen molt a dones des del punt de vista estètic i de vegades solen tenir a veure amb embarassos, anticonceptius, etc".

Quan els pacients consulten per lesions pigmentades amb característiques clíniques de malignitat s'inicia el protocol d'extirpació quirúrgica i estudi histopatològic. Per això, l'objectiu dels dermatòlegs és diagnosticar el tumor pigmentat com més aviat millor perquè d'això depèn la supervivència del pacient.

El doctor, a través d'un dermatoscopi, estudiarà els signes de la taca i determinarà si és necessari fer una biòpsia. "A nosaltres el que més ens preocupa són les taques o lesions pigmentades que poden tenir potencial maligne com els carcinomes basocel·lulars pigmentats, o els melanomes; aquests últims de vegades, poden acabar amb la vida del pacient", explica.

"El nostre objectiu és aconseguir extirpar el tumor abans que les seves cèl·lules travessen l'epidermis (aquesta primera capa de la pell no té vasos sanguinis) i passen a la sang o la limfa", contínua, recordant que és important que la societat estigui conscienciada de la importància d'acudir a revisions periòdiques amb un dermatòleg.

El perfil de risc

El metge recorda que les persones d'ulls i pell clars, cabell clar, que es cremin amb facilitat i no es bronceen, que tinguin molts lunars o que presentin antecedents familiars de càncer de pell o melanoma, han d'acudir a un dermatòleg cada 6 a 12 mesos perquè són les que tenen major risc.

No obstant això, en contra del que se sol premsa, també desenvolupen càncer de pell les persones amb la pell fosca, per la qual cosa és fonamental prestar atenció al desenvolupament de la taca i visitar el dermatòleg amb regularitat.

"Nosaltres parlem de fototipus (hi ha sis), el fototip 1 es crema amb facilitat i no es bronzeja i el 6 mai es crema i sempre es bronzeja o està bronzejat. És per això que depenent del fototipus que tinguem podrem exposar-nos més o menys temps al sol sense risc de cremada. Hem de saber que el signe clínic que ens indica que la pell està patint per l'exposició solar és la cremada. per evitar la cremada solar utilitzem els fotoprotectors ", afegeix.

El doctor Ruiz Àvila afegeix que hi ha altres patologies que també s'associen a l'exposició al sol, és el cas de les fotoalergias o fototoxias. "Si t'has aplicat una crema o cosmètic nou i al posar-te al sol et pica o apareixen lesions de color vermell, podries estar desenvolupant una fototòxia, o fins i tot si aquestes lesions apareixen només al exposar-te al sol, sense haver fet servir cap producte a la pell , és possible que estiguis desenvolupant fotoal·lèrgia ", explica.Com evitar lesions a la pell?

Actualment, per evitar cremar-se amb el sol al mercat hi ha cremes, gels, esprai, llets, locions, emulsions, amb factor solars alts que protegeixen de la radiació ultraviolada, encara que també és aconsellable l'ús de barrets, ulleres de sol i màniga llarga .

Si ja s'ha produït la cremada, el metge recomana un producte antiinflamatori prescrit per un metge (corticoide) que alleujarà la zona, i millor en esprai perquè sigui necessari estendre amb les mans.

Si les cremades són greus i apareixen butllofes ha de ser un metge qui les examini per valorar la seva profunditat, extensió i realitzar les cures, medicació i seguiment adequats.