El Departament de Salut ha assegurat que més del 80% dels casos de melanoma es podrien prevenir si s'evités una exposició excessiva al sol i les cremades cutànies. Amb motiu del Dia Mundial del Melanoma, que se celebra, aquest dimarts, el Departament remarca que l´exposició excessiva al sol és el factor de risc més important del melanoma especialment durant la infantesa i l´adolescència ja que aquest tipus de càncer està associat a episodis de cremades solars acumulats al llarg de la vida. El Departament recorda que aquest tipus de càncer de pell és una malaltia poc freqüent però amb una mortalitat elevada i apunta que l'any passat a Catalunya es van diagnosticar 860 casos -424 homes i 436 dones-, segons dades del Pla Director d´Oncologia.

El melanoma és un tipus de càncer de pell molt agressiu i està associat a episodis de cremades solars acumulats al llarg de la vida i que apareix en els llocs del cos més exposats. Segons el Departament, les recomanacions preventives bàsiques per gaudir del sol de manera saludable són començar a prendre el sol de manera gradual i evitar l´exposició prolongada i les hores de màxima intensitat -de les 12:00 a les 16:00-, cobrir-se amb samarretes i roba de cotó, gorra o barrets d´ala ampla per protegir també coll i orelles dur ulleres de sol homologades, preferiblement amb banda lateral i utilitzar crema de factor de protecció elevat (superior a 20). També s'aconsella aplicar-la en quantitat suficient, una estona abans de l´exposició i periòdicament després de banyar-se o si es sua molt i beure aigua per evitar la deshidratació i evitar prendre el sol si es pren medicació fotosensible.

El Departament puntualitza que el fet de no patir calor no implica que es produeix cremada solar. Les cremades es deuen a l´exposició als raig ultraviolats i l´efecte tèrmic, en canvi, a la radiació infraroja. De la mateixa manera, el fet que estigui núvol tampoc evita les cremades. Així mateix, l´aplicació de productes fotoprotectors no es pot considerar una manera segura de protegir la pell ni un mitjà per perllongar l´exposició al sol i l´exposició prolongada produeix danys i envelliment de la pell i arrugues prematures. També afecta els ulls i pot alterar el sistema immunològic.

D'altra banda, el departament assenyala que les làmpades i els llits de sol artificial també poden ser perjudicials per l´emissió de radiacions ultraviolades i la platja l´aigua i la sorra reflecteixen la llum i augmenten la intensitat solar, el mateix passa a la muntanya a més altitud o amb neu.