El fotògraf madrileny Antonio Estrada va decidir un dia revelar el sucre ocult en molts productes alimentaris mitjançant imatges en les quals compara amb terrossos el pes en grams de sucre que conté cada un d'ells. Al desembre va llançar Sinazucar.org i a l'abril ja tenia 20 milions de visites.

«Vaig recórrer a els terrossos perquè era una manera molt senzilla que la gent sabés d'un cop d'ull a quant equival els grams de sucre que consten en les etiquetes dels productes o el propi sucre que conté el producte en si mateix», explica Estrada. A més, afirma, com a fotògraf «vull que les imatges siguin de qualitat, que tinguin un impacte i que es presentin igual que ens presenta els productes la indústria alimentària, només que al costat tenen la part menys amable, el sucre que no diuen que tenen, mitjançant un sistema fàcil perquè la gent sàpiga el que porta».

L'Organització Mundial de la Salut recomana un consum de sucre per sota dels sis terrossos al dia, per això ni podem imaginar el que suposa per a l'organisme una tarda de cinema, amb els 30 terrossos de les crispetes dolces i els altres 20 d'un refresc edulcorat. Catalunya ha estat la primera CCAA a implantar un impost per a les begudes ensucrades: les llaunes de refresc, per exemple, costaran un 7% més i també afecta a aigües de sabors, begudes energètiques i nèctars de fruita.

Però el projecte Sinazucar.org, òbviament, no ha agradat als fabricants d'alguns dels seus productes, que han amenaçat amb denunciar-lo per revelar-ne el contingut. «Encara que el treball fotogràfic el faig sol, tinc un equip que col·labora amb mi, entre ells diversos nutricionistes, així que el que poso és just el que hi ha. No m'invento res».

I com s'oculta? On ho troba Antonio Estrada? «S'oculta a través de noms poc comuns com, per exemple, la dextrosa, que és un sinònim de la glucosa; però també cal comptabilitzar la panela, la mel, xarops, sucre moreno, de canya... Com en l'etiqueta aquests productes estan ordenats per quantitat, en molts casos usen diferents tipus de sucres perquè passin desapercebuts i que en comptes d'estar i el primer lloc, la paraula sucre aparegui en el quart».

Una altra de les maneres d'invisibilizar la seva presència és destacar un altre ingredient, per exemple, les matèries grasses. «Molts productes mostren en la seva etiqueta el 0% matèria grassa, però no diuen res del sucre. Amb això es juga molt. Allò veritablement important seria posar el 0% sucres més que la matèria grassa, però així sembla més sa a pesar que l'abús de sucre està darrere, com diu l'OMS, de molts problemes de salut, com la pròpia obesitat».