Els usuaris de l´Hospital de Figueres, que han passat en les darreres setmanes per l´entrada de l´Edifici Est, han pogut deixar l´empremta de les seves mans en un mural, després de mullar-les en pintura de diferents colors. La singular acció formava part d´un conjunt d´activitats organitzades amb motiu de la Jornada Mundial de la Higiene de Mans, que l´OMS celebra cada any el dia 5 de maig.

Enguany el seu lema era "La lluita contra la resistència als antibiòtics és a les vostres mans" i prioritzava la millora en les pràctiques d´higiene de les mans per aturar la propagació de la resistència als antibiòtics i protegir als pacients de determinades infeccions. En aquest sentit han anat adreçades les diferents actuacions desenvolupades des del centre sanitari figuerenc.

Carme Burgas, presidenta de la Comissió d´Infeccions de la Fundació Salut Empordà (FSE) explica que "els professionals sanitaris atenen un gran nombre de malalts cada dia i sovint estan en contacte directe tant amb els pacients com amb el seu entorn. Si no s´han rentat les mans, hi ha el risc que es transmetin els microorganismes propis o els d´un altre pacient i es pugui arribar a adquirir una infecció mentre es rep l´assistència sanitària. Aquesta infecció s´anomena tècnicament nosocomial i és un motiu de gran preocupació per a la seguretat dels pacients".

Afegeix que "la higiene de les mans és la manera més senzilla i més eficaç per reduir la probabilitat d´adquirir infeccions nosocomials. Diversos estudis mostren com les mans actuen de vector en la transmissió d´infeccions, o bé contaminant les superfícies que amb posterioritat tocaran els mateixos malalts, o bé en contactar amb superfícies o objectes contaminats i tocar després els malalts sense haver fet una higiene prèvia. L´acció per evitar que les mans actuïn com a vector sobre la qual hi ha més proves científiques, i que es recomana amb més freqüència, és la fricció de les mans amb preparats alcohòlics abans i després del contacte directe amb els pacients. Tant l´Organització Mundial de la Salut (OMS) com els Centers for Diseases Control and Prevention (CDC) concedeixen a aquesta acció un grau molt elevat d´evidència científica".

Campanyes de sensibilització

La presidenta de la Comissió d´Infeccions de la FSE explica que "per aconseguir la millora en el compliment d´aquest procediment, l´OMS proposa que s´engeguin campanyes per tal de conscienciar de la necessitat de millorar i mantenir les pràctiques de la higiene de mans en el moment oportú i de la manera adequada, per tal de contribuir a la reducció de la propagació d´infeccions en l´assistència sanitària".

Afegeix que "des de la introducció dels antibiòtics a la pràctica clínica, a la dècada dels anys quaranta del segle passat, aquests medicaments s´han convertit en indispensables per la majoria dels tractaments infecciosos bacterians. Actualment, el desenvolupament de la resistència als antibiòtics i especialment l´aparició i disseminació de bacteris multiresistents, fa que conjuntament amb la manca de tractaments alternatius, siguin uns dels majors problemes de salut pública per afrontar en aquests moments".

Les mesures preventives impliquen tots els sectors

Tot i que la responsabilitat de la higiene de les mans correspon als professionals sanitaris, en el foment de les bones pràctiques en aquest àmbit es recomana "estimular la participació, el compromís i l´apoderament dels pacients".

Carme Burgas explica que "per aconseguir la millora en l'adhesió d´aquest procediment, l´OMS proposa que s´engeguin campanyes ben organitzades en les quals mitjançant un abordatge multimodal es formi els treballadors sanitaris, se´ls informi, recordi, avaluï, observi i impliqui en tots aquests objectius".

Aquest any, algunes de les actuacions o mesures correctes a seguir per a l´ús prudent dels antibiòtics, que és l´objectiu de l´OMS per aquest any, comença, segons explica la presidenta de la Comissió d´Infeccions de la FSE, "per evitar o prevenir les infeccions fent salut (bona higiene o correcta alimentació, entre d´altres). Rentar-se les mans freqüentment a casa, l´escola, la feina o el gimnàs, per exemple. Deixar que el metge sigui qui recepti el tractament més adequat per a la infecció. Seguir correctament el tractament receptat i no conservar ni prendre antibiòtics per automedicar-se. En definitiva, cal recordar a familiars i amics que s´han de prendre els antibiòtics només si estan prescrits pel metge".

Assenyala, finalment, Burgas que "aquesta acció de sensibilització no només cal fer-la amb els treballadors sanitaris, sinó que també cal traslladar-la als responsables polítics, els gestors, els líders del sistema sanitari; així com, les associacions de malalts i la ciutadania en general".

Diverses accions per sensibilitzar usuaris i professionals

La Jornada Mundial de la Higiene de les Mans ha tingut la seva traducció a la Fundació Salut Empordà (FSE) amb un conjunt d´activitats desenvolupades en les darreres setmanes, adreçades a sensibilitzar tant els usuaris com els professionals. Les activitats van ser promogudes i realitzades per la Comissió d´Infeccions amb la col·laboració i el suport de la direcció del centre.

D´entrada, per diversos espais de l´Hospital s´ha fet una penjada de mans gegants de paper que han decorat diversos espais i que van ser realitzades pels usuaris de l´Hospital de Dia del Centre Sociosanitari Bernat Jaume. Als usuaris del Servei de Pediatria, és a dir els nens, se´ls va demanar elaborar dibuixos sobre el rentat de mans i van ser exposats el passat 5 de maig. També es van lliurar fulletons informatius als pacients ingressats als diversos serveis d´hospitalització de la FSE per tal de conscienciar a usuaris i familiars del rentat de mans.

L´activitat més espectacular, però, va ser l´elaboració d´un mural a partir de la participació d´usuaris i professionals. Durant tres dies, a l´entrada de l´Edifici Est i en diverses franges horàries, es va convidar tothom qui ho desitjava a deixar l´empremta de les seves mans per tal d´elaborar un mural, a partir del lema Mulla´t, pinta´t... per la higiene de mans!. Aquest mural va quedat exposat el dia 5 amb totes les mans, de diferents colors i mides. Aprofitant l´activitat es donava formació sobre el rentat de mans amb preparats de base alcohòlica. També es va lliurar als participants un bolígraf en forma de mà i un envàs de neteja de mans de butxaca.