De tota la vida, el recurs ­alimentari per lliurar-se de becaines inoportunes ha estat la cafeïna, en infusió o com a refresc. Però hi ha maneres de menjar per mantenir-se despert sense recórrer a excitants, encara que en la seva majoria passen per actuar amb previsió i ser conscient de com els nutrients aporten la seva energia a l'organisme, per aconseguir un alliberament continuat i suficient d'aquest que mantingui al cervell actiu.

Hi ha aliments que es metabolitzen molt ràpid, mentre que uns altres alliberen l'energia a poc a poc. Els primers han de prendre's en moments de gran exigència energètica -per exemple, abans o durant una sessió esportiva intensa-, mentre que els segons són els indicats per mantenir una activitat diària mitjana.

Variables que influeixen

També és important tenir en compte la resta dels nutrients de cada aliment, el procés que ha rebut, la quantitat o ració, entre altres factors. Per això s'ha ­encunyat el concepte de càrrega glucèmica (CG), que s'ajusta més a la realitat de com cada aliment actua en el metabolisme de l'energia. A internet abunden les taules que quantifiquen el IG (índex glucèmic) i la CG dels aliments.

També compten altres elements de la dieta que influeixen en l'absorció i el metabolisme de carbohidrats i greixos; com les proteïnes, que aporten tirosina, un aminoàcid crucial per al funcionament del sistema nerviós i el cervell que a més participa en el mecanisme de l'absorció dels greixos, o les vitamines del grup B.

Altres factors, com l'estimulació sensorial, també ajuden a mantenir-se atent: una persona ben nodrida i descansada amb un atac de modorra pot recuperar la seva activitat amb una simple infusió aromàtica que desperti els seus sentits. Una anotació més: és crucial esmorzar bé i mantenir unes rutines de descans correctes. Buscar en l'alimentació el que aporta el somni és demanar la lluna en un cove.

Aigua

Els beneficis d'una hidratació correcta són incomptables, però en aquest cas cal destacar que és imprescindible per evitar que el cervell freni el ritme. L'hàbit de prendre un got d'aigua tan bon punt ens aixequem ajuda a despertar-nos, i seguir bevent-la al llarg del dia, tot i no tenir sed, suma per mantenir-se actiu i alerta.

Verdures de fulla verda

L'alt contingut de vitamines del grup B en les verdures de fulla verda -espinacs, bledes, canonges, verdolaga- les fa els aliments indicats per regular l'alliberament d'energia d'altres aliments. A més, les verdures en general són l'aliment que aporta més B9 -coneguda com a àcid fòlic-, el qual ajuda a netejar la sang de tòxics.

Fruites

La fruita aporta un punt d'energia ràpida, però els sucres que conté s'alliberen de forma més perllongada que els sucres simples. Si aporta fibra, com la pinya o la poma, ralenteix més l'assimilació de la glucosa. I si conté vitamina C, com els cítrics, contribueix a la formació de neurotransmisores. Però cuideu, perquè consumida a l'excés pot contribuir a l'obesitat.

Llavors de chía

Com a complement, aporten àcids grassos omega-3, essencials per al sistema nerviós, i fibra, que ralenteix l'absorció dels sucres. Altres llavors, com les de lli o cànem, tenen propietats semblants.

Cereals integrals

Els cereals aporten carbohidrats de descomposició lenta. Si són integrals, a més la fibra retarda la seva metabolización. La civada és un dels millors per la seva aportació de carbohidrats complexos, però conté una substància, la avenina, que, si es pren de forma habitual, és molt efectiva per a persones amb estrès, ansietat o insomni.

Menta i gingebre

Es considera que la menta té propietats estimulants sense provocar excitació ni insomni, una qualitat que també s'atribueix al gingebre. Una infusió d'ambdues amb llimona ajuda a elevar el nivell d'atenció sense causar efectes indesitjats.

Cacau i xocolata

El cacau aporta minerals, proteïnes, vitamines del grup B i estimulants que permeten un esforç mental extra. Però el consum de xocolata ha de ser escàs i no diari, ja que conté feniletilamina, un alcaloide de la família de les anfetaminas que indueix eufòria i, encara que arriba al cervell en quantitats petites, pot causar dependència psíquica; a més, en casos de dèficit d'enzim DAO, produeix migranyes.

Ous

Els aliments rics en proteïnes -carn, peix, ous, làctics, llegums, soia i els seus derivats, altramuces, cereals integrals, fruits secs- són imprescindibles per al funcionament del sistema nerviós i ajuden a regular l'absorció dels greixos. Els ous destaquen pel seu contingut en proteïnes d'alt valor biològic -les que s'assimilen en un percentatge molt elevat-, greixos saludables, minerals i vitamines, entre elles la B1 i la B2, que ajuden a alliberar l'energia de carbohidrats i greixos. La combinació de proteïnes amb carbohidrats, especialment en el desdejuni, potencia el seu efecte.