Una investigació duta a terme per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) estima que per cada 100.000persones, 318 morts per malaltia cardiovascular i diabetis es poden atribuir a fumar i 36, a l'exposició a alts nivells de contaminació. La combinació de les dues variables, contaminació i tabac, comporta 32 morts addicionals, per malaltia cardiovascular i diabetis. En un article a la revista Environmental Researh, ISGlobal alerta que estar exposat a la contaminació de l'aire augmenta el risc de morir per malalties cardiovasculars i diabetis entre individus addictes al tabac, tot i que l'efecte addictiu és menor del que s'havia assenyalat amb el càncer de pulmó, analitzat en estudis previs.

La investigació, liderada per Michelle C. Turner, s'ha dut a terme amb dades de prop de mig milió de persones fumadores i no fumadores americanes de més de 30 anys, que formen part d'un estudi de la Societat Americana de Prevenció contra el càncer.

Turner conclou doncs, que la reducció del tabaquisme tindrà un impacte més gran en la disminució de la mortalitat que la reducció de l'exposició a la contaminació atmosfèrica. Tot i això, també admet que esta exposat a menys partícules fines també contribuirà a prevenir una proporció de la mortalitat atribuïda al tabac.