El Departament de Salut invertirà enguany el doble de recursos, 908.000 euros més per atendre les persones sensesostre amb trastorns mentals greus al carrer, responent a les necessitats d'aquest col·lectiu que s'han incrementat amb la crisi. Es calcula que un de cada dos sensesostre pateix algun tipus de trastorn de manera que, segons ha declarat el conseller de Salut, Toni Comín, es dona una situació ''que es retroalimenta''. Per això es preveu incrementar el personal, psiquiatres i infermers, que poden fer seguiment i acompanyament de les persones que requereixen tractaments mèdics després de les derivacions del serveis socials i ajudar-los a la vegada, a sortir de la condició de sensesostres.

Així, el pressupost per a l'atenció de les persones sensellar amb trastorns mentals greus passa de l'1.188.997,25 als 2.069.623,25 aquest 2017, de manera que es potenciaran les iniciatives de salut comunitària que permetrà augmentar el personal, principalment psiquiatres i infermers, que atenen al carrer a aquestes persones, oferint-los acompanyament per als tractaments que puguin necessitar, i donant-los suport a tot el procés que pot culminar deixant enrere la condició de sensesostre.

Per demarcacions, Lleida disposarà de 26.241,90 euros més que l'any passat, cosa que suposarà una dotació total de 173.339,10 euros. A Girona, aquest àmbit arribarà a 169.097, 20 euros, mentre que a l'àrea metropolitana, se superaran els 147.000 euros per a la creació d'un equip d'intervenció. A Tarragona, el departament d'Fers Soacials i Famílies analitzarà les necessitats per acagar de fer el desenvolupament del pla en aquest territori.

Aquests increments formen part del pla director de salut mental i addicions que projecta, fins el 2020 el Departament. El conseller de Salut, Toni Comín, ha recalcat que l'atenció als sensesostre és una estratègia ''fonamental'' que requereix una intervenció interdisciplinària. Comín ha fixat en un de cada dos sensesostres els que poden patir un trastorn mental sever, i ha alertat que la dificultat rau en que la situació social i mèdica d'aquestes persones es ''retroalimenta'' de manera que el fet d'estar al carrer els activa tots els processos de trastorn, i aquest, intensifica l'aïllament social, i per tant es converteix en un ''cercle viciós''.

Per això, Comín ha defensat l'aposta de potenciar la presència de psiquiatres i infermers al carrer i sobretot, de combinar l'acció amb els ajuntaments i els serveis socials locals. En aquest sentit, la ciutat de Barcelona rebrà mig milió més d'euros per poder millorar l'atenció dels sensesostre amb problemes mentals. Es calcula que la crisi ha fet créixer en 1.000 , el nombre de persones que dormen al carrer, i ja està fixat en 3.000.

A Barcelona doncs, la tasca que realitza l'Equip d'atenció a la Salut Mental per als Sensellar (ESMES) es veurà reforçada amb el doble de personal. Així, a partir d'enguany disposarà de 10 personals actuals, passant dels , 2,5 psiquiatres i 2 infermers, als 4,5 psiquiatres i 4 infermers. La psiquiatra i responsable del servei, Francesca Asenso, ha explicat que l'atenció a aquestes persones és complicada perquè s'ha de fer al carrer i ho qualifica de ''l'UCI'' de la medicina perquè tenen molta desconfiança al sistema. Asensio valora que amb l'increment de personal es podrà donar cobertura a moltes més necessitats.

Asensio, que ha explicat també, que l'ESMES, el que dóna és ''temps'' als pacients, per a que assumeixin el tractament, es prenguin la medicació i acceptin tot tipus d'ajuda, com per exemple, l'allotjament, que els permeti fer un primer pas per a abandonar la situació de sensellar. D'aquesta manera, ha remarcat Asensio, es tracta d'un dispositiu ''més comunitari'' ja que les persones sensellar no estan vinculats a la xarxa ambulatòria, una condició que es pot modificar si el procés culmina amb èxit.

Es calcula que a Catalunya hi ha unes 37.000 persones que tenen problemes d'allotjament de les quals més d'11-500 no tenen llar. Les patologies i les addicions són situacions freqüents en aquest col·lectiu, que fan que es compliqui l'abordatge de tots els seus problemes.