El Banc de Sang i Teixits de Catalunya fa una crida per aconseguir 10.000 donacions de plasma, el doble del que es recull actualment. Per ser donant de plasma són necessaris els mateixos requisits que per ser donant de sang: tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut. La diferència és que la donació és una mica més llarga, dura uns 45 minuts i cal reservar hora al web donarsang.gencat.cat/plasma. Si ets del grup AB ets donant de plasma universal ja que és el grup compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d´aquest grup.

Durant la "plasmafèresi" o donació de plasma, s´extreu sang, es separa el plasma i es retén, i la resta de cèl·lules sanguínies es retornen per la mateixa via. Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 12 cops l´any.

La gran part del plasma que s´extreu, el 85%, s´usa per a l´elaboració d´hemoderivats, medicaments que s´utilitzen per al tractament de persones amb problemes de coagulació de la sang, com ara els hemofílics o els pacients amb malalties autoimmunes. També són necessaris en el cas de trasplantaments i malalties del fetge.

El 15% del plasma s´usa també per a les necessitats de transfusió als hospitals com en el cas de grans cremades o quan hi ha hemorràgies en accidents greus.

Actualment no s´obté prou plasma per elaborar tots els hemoderivats que es fan servir a Catalunya. De fet, el 50% del plasma que s´utilitza per a l´elaboració d´aquests medicaments ve d´altres països. A més, en els darrers anys ha augmentat l´ús d´aquests tipus de medicaments perquè s´han descobert noves aplicacions, una tendència a l´alça.

És per això que el Banc de Sang busca augmentar el nombre de donants per donar resposta a tots els malalts del país que necessiten plasma, sense necessitat d´importar-ne d´altres llocs. Segons l´Organització Mundial de la Salut (OMS) l´òptim és que cada país pugui obtenir tota la sang i el plasma que necessita a través de les donacions altruistes.

El plasma, l´aigua de la peixera

Així com una peixera no té sentit sense aigua, el mateix ens passa amb el plasma. Aquest líquid transparent i groguenc representa el 55% del volum de la sang i conté i transporta els aliments que necessitem per viure, les defenses del nostre cos i altres proteïnes indispensables.

En destaquen les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions; els factors de coagulació, que són responsables juntament amb les plaquetes d´aturar el sagnat quan ens tallem; i l´albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.

Les persones interessades a donar plasma només cal que ho consultin amb el Banc de Sang, trucant al 93 557 36 30 o 607 428 868 (també per WhatsaApp), enviant un correu electrònic a plasma@bst.cat o emplenant el formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma.