El gluten s'ha convertit en els últims anys en l'enemic públic número 1 per a tots aquells que volen tenir una salut de ferro i lluir un cos de 10. Perdre uns quilos abans de l'estiu, tenir més energia per millorar el rendiment esportiu.

Els experts sempre recomanen que abans de fer una dieta és necessari acudir a un especialista que serà el que ens ajudi en aquest procés en el qual, moltes vegades, més que una dieta el que necessitem és adquirir hàbits d'alimentació saludable que a més haurem de mantenir a al llarg de la nostra vida.

No obstant això, lluny d'acudir a experts en nutrició que saben del que parlen, en els últims anys s'ha posat de moda eliminar el gluten de la dieta, alhora que els especialistes asseguren que el gluten només ha de eliminar-se quan hi ha una recomanació mèdica pel mig. És el cas de celíacs, sensibles al gluten i persones amb altres malalties que responen davant d'una dieta sense gluten. Però sempre, abans de donar aquest pas, es necessita la prescripció d'un metge.

De totes maneres, és important aclarir que certes afirmacions sobre el gluten són totalment falses i acaben fent mal al col·lectiu celíac. Aquí, cinc de les més habituals mentides sobre el gluten.

La dieta sense gluten aprima: el que aprima és una dieta sana, variada i equilibrada, compaginada amb activitat física. El gluten és una proteïna que trobem en cereals com blat, ordi, sègol, civada i els seus derivats (la civada en el seu estat natural no comporta gluten però sol arribar al mercat contaminada).

Amb aquests ingredients s'elaboren pans, masses, pastes, tot tipus de productes que evidentment tenen un alt contingut calòric. Però si ens anem als pans, pastes, masses i pastes sense gluten, elaborats amb un altre tipus de farines (blat de moro, sorgo, mill) ens trobem amb les mateixes calories o fins i tot més, ja que moltes vegades s'abusa de sucres i greixos per emmascarar la manca de gluten que ofereix als productes altres propietats desitjables.

El gluten és dolent per a la salut: el gluten és dolent per a la salut de celíacs i sensibles al gluten especialment, encara que també se sap que altres patologies estan relacionades amb el consum de gluten i una dieta exempta d'aquesta proteïna pot beneficiar a aquests pacients. El gluten és una proteïna innòcua que només s'ha d'eliminar de la dieta quan causa algun dany a la nostra salut, i això ho ha de determinar un professional de la medicina (encara que per desgràcia es fa menys del que s'hauria). Els nutricionistes assenyalen a més d'eliminar el gluten implica deixar de consumir aliments que proporcionen nutrients importants per a la nostra salut i que trobem moltes vegades en cereals amb gluten.

La dieta sense gluten millora el rendiment esportiu: si ets celíac o sensible al gluten i més ets esportista, és possible que abans del diagnòstic no rendeixis en el terreny de joc tant com t'agradaria. Però si no tens cap problema "diagnosticat" amb el gluten, eliminar-lo de la dieta no augmentarà el teu rendiment esportiu. Així ho expliquen els nutricionistes. Si es vol millorar el rendiment esportiu està clar que l'alimentació és fonamental, però eliminar el gluten no ens convertirà en estrelles de l'esport.

Sense Gluten significa apte per Celíacs. Malauradament aquesta moda d'eliminar el gluten de la dieta perquè sí, té aquestes conseqüències. En molts restaurants ofereixen opcions sense gluten per a aquelles persones que decideixen fer la dieta sense gluten sense cap raó. Per a aquestes persones la possible contaminació creuada (que el gluten entri en contacte amb un aliment sense gluten) que hi hagi en els plats no és un problema. No obstant això si a aquest mateix restaurant va un celíac i decideix menjar en veure a la carta les "opcions sense gluten", aquesta possible contaminació sí li farà mal. Sense Gluten no sempre vol dir Apte per Celíacs, per desgràcia.

El gluten només està a les farines. Tant de bo! El gluten és a tot arreu, és totalment omnipresent. És un error vincular el gluten només a pans, dolços, masses i pastes. Com a ingredient el podem trobar en salses, brous, iogurts, conserves, aliments congelats, embotits, llaminadures i un llarg etc. I les traces de gluten les podem trobar fins i tot en un peix congelat. Els celíacs i sensibles al gluten hem de tenir un màster en etiquetatge per evitar tots aquests productes ja que la més mínima quantitat ens fa mal.