El 2015, l'edat mitjana en què els menors van acudir per primera vegada als serveis de salut mental es va situar-se als 10 anys, una edat cada vegada amés primerenca que denota, segons les entitats que hi treballen l'augment de problemàtiques mentals en infants i adolescents, però també una major prevenció que permet detectar trastorns a temps per poder incidir en el pronòstic. És una de les conclusions de l'informe presentat aquest dimarts per la Taula d'entitats del Tercer Sector, que demana solucionar el ''buit assistencial'' que existeix a la xarxa pública i recomana apostar per un treball més coordinat i en xarxa per part dels diferents agents implicats, oferint així, un abordatge integral.

Els 54 Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Catalunya van atendre el 2015 a 70.521 infants, cosa que suposa el 5% dels menors catalans. L'edat en què aquests infants fan la seva primera visita s'ha anat avançat i els últims anys és cada vegada més primerenca. El 2015, es fixava en els 10 anys. És una de les dades que es recullen en l'informe de la Taula d'Entitats del Tercer Sector. 'L'atenció en salut mental dels infants i adolescents', presentat aquest dimarts, que fa incidència en la prevalença dels trastorns d'atenció i de salut mental en els ciutadans més joves.

En aquest sentit, l'informe destaca que les situacions generades per la crisi, sobretot de més pobresa, han repercutit en les famílies més vulnerables i cada vegada són més els infants que necessiten atenció n salut mental. Tanmateix, l'avançament d'aquesta edat també té una lectura positiva com la que fa Marta Poll, directora de la Federació Salut mental Catalunya, que ''celebra'' l'avançament d'aquesta edat perquè suposa que la ''detecció secundària'' s'està fent millor ja que implica que ''som més capaços d'atendre les persones abans'' que temps enrere.

Poll qüestiona en canvi, l'atenció que es dona a aquests infants un cop s'ha detectat un possible trastorn i aposta per un canvi de model que potenciï el treball en xarxa des de diferents punts de vista.

De fet, aquesta és una de les reivindicacions que ha posat de manifest el president d la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, que ha destacat que el 4,2% dels infants entre 4 i 14 anys poden patir un trastorn mental segons l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) i que el 6,2% dels infants ha visitat un psicòleg el darrer any, el que considera una xifra ''molt gran'' atenent les dificultats que impliquen el diagnòstic. Per això, Illa recorda que les entitats insisteixen en afegir un ''acompanyament social'' per completar el diagnòstic i el tractament d'aquestes situacions. Per això demana que el Pla de Salut Mental no quedi en ''paper mullat'' i reclama més recursos per afrontar la problemàtica.

L'informe de la Taula del Tercer Sector alerta que amb el sistema actual, en què els serveis públics s'han vist desbordats, la mitjana de visites que realitza cada infant és de 5,8, una xifra que demostra una tendència a la baixa en els darrers anys, ja que cada vegada es realitzen menys visites per infant. A més, l'informe també destaca que d'aquests menors, al 80% se'ls prescriuen fàrmacs i en un 20% psicofàrmacs.

Tal com ha explicat Anna Suñer, presidenta de la Plataforma per la Infància de Catalunya (PINCAT), les tendències que s'han detectat amb l'informe és que les patologies s'inicien cada vegada més prematurament, que hi ha més prevalença, s'incrementen les consultes per conductes auto lítiques en menors i es constata que cal abordar la problemàtica d'adolescents connectats a les xarxes però aïllats socialment.

Entre els menors usuaris dels CSMIJ el 2015, el 22,6% estan diagnosticats de Trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH i) un 9,4% de Trastorn de l'espectre autista (TEA) i un 6% de trastorns del comportament. Només un 2.3% pateixen trastorns de conducta alimentària.