L'Agència de Normes Alimentàries del Regne Unit, dependent del Govern britànic, ha alertat que el consum regular de patates fregides o pa torrat pot augmentar el risc de càncer quan aquests aliments es cuinen a molta temperatura durant molt de temps. La seva advertència es basa en estudis amb animals que han demostrat que una substància anomenada acrilamida produïda quan els aliments amb midó són torrats, fregits o rostits durant massa temps, pot augmentar el risc de càncer.

L'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) classifica l'acrilamida com un "probable carcinogen humà" i el col·loca en la mateixa categoria de risc que l'ús d'anabolitzants, menjar carn vermella o beure begudes molt calentes.

La FSA aconsella cuinar aquests aliments a temperatures més baixes i menjar-los abans que estiguin massa daurats i argumenta que "hi ha consens científic en què l'acrilamida té el potencial de causar càncer en humans".

Malgrat la seva troballa, alguns experts admeten que hi ha altres hàbits de vida el risc de càncer està molt més consolidat, com el consum de tabac o alcohol i el sobrepès, als quals els consumidors haurien de donar prioritat.

De fet, el Cancer Research UK ha sortit en resposta a aquesta advertència i recorden que el risc associat a l'acrilamida de moment només s'ha observat en animals però no en humans.