Un estudi del grup de Fisiologia i Fisiopatologia de la Vall d´Hebron Institut de Recerca i del Institute of Human Genetics de l´Hospital Universitari de Heidelberg, a Alemanya, ha permès descobrir dos marcadors que controlen l´expressió de proteïnes indispensables per al manteniment de la integritat de l´epiteli intestinal. Es tracta d'una troballa que permetrà validar aquests marcadors per al diagnòstic de l´intestí irritable i altres malalties relacionades a l´intestí, com la diabetis i la cirrosi. Concretament, la investigació revela com els microRNAs 16 i 125b modulen les molècules Claudina 2 i Cingulina de forma diferent a l´intestí de pacients i controls sans. La funció d´aquestes proteïnes és mantenir una barrera òptima entre l´exterior i l´interior, controlant així la permeabilitat i evitant que substàncies nocives accedeixen a l´interior de l´organisme.

Per a l´elaboracio de l´estudi, que acaba de ser publicat a ´Gut´ i ha estat liderat pels doctors Javier Santos, María Vicario i Beate Nielser, es van comparar les biòpsies obtingudes del jejú de 43 pacients de l´Hospital Universitari Vall d´Hebron amb l´intestí irritable amb predomini de diarrea, amb les de 24 persones sanes. Durant 10 dies, tots els participants van completar un qüestionari diari en què van indicar i mesurar aspectes com el dolor abdominal i la freqüència i el nombre i consistència de les seves deposicions.

Segons la doctora Vicario, "l´expressió dels dos marcadors està alterada a l´intestí prim dels pacients amb intestí irritable amb predomini de diarrea, i no en les persones sanes". Després de realitzar diversos experiments, el seu equip va demostrar també que si s´inhibien els mecanismes que regulen la Claudina 2 i la Cingulina, es produïen canvis contraris en la seva expressió i en la permeabilitat intestinal.

Per això, el Dr. Santos afegeix que "els marcadors podran ser útils per diagnosticar en un futur el trastorn de permeabilitat a l´intestí, que sabem que es produeix especialment en els pacients amb les formes més severes de l´intestí irritable".

Actualment, no es disposa de marcadors biològics consensuats per a l´intestí irritable i el seu diagnòstic s´estableix únicament per criteris clínics i després de descartar altres malalties. Això fa que el diagnòstic arribi tard, normalment en dos anys, i que només entre un 20 i un 40 per cent dels pacients estigui ben diagnostica, d´acord amb les últimes estimacions presentades per la comunitat mèdica.