Les dones espanyoles que fan una vida sedentària tenen un 71% més de risc de desenvolupar càncer de mama que aquelles altres que compleixen les recomanacions internacionals sobre exercici físic.

I les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la població adulta en general són les de realitzar a la setmana 150 minuts d'exercici físic moderat en períodes mínims de deu minuts (caminar a bon pas) o 75 minuts d'exercici intens , en el qual augmenta molt la potència cardíaca i la sudoració.

Seguir una adequada activitat física té un efecte preventiu sobre l'aparició d'aquest tumor en dones pre i postmenopàusiques i en tots els subtipus moleculars, una qüestió a tenir en compte donada la incidència de casos de sobrepès i obesitat registrats a Espanya i que la prevalença de la inactivitat física continua en augment fins a arribar al 45% el 2013.

Aquestes són les principals conclusions de l'estudi epidemiològic realitzat pel grup de recerca en càncer de mama Geicam, en el qual han participat 23 hospitals espanyols de nou comunitats autònomes, i 1.017 dones d'entre 18 i 70 anys acabats de diagnosticades de càncer de mama i altres tantes sanes.

L'estudi, presentat per la investigadora de l'Institut de Salut Carlos III, Marina Pollán, acompanyada pels oncòlegs Miquel Martín i Ana Lluch, és pioner a tenir en compte el subtipus HER2 positiu i en proporcionar informació sobre l'efecte de l'exercici en els altres subtipus tumorals.

La investigació conclou que l'efecte protector de l'activitat física, d'acord amb aquestes recomanacions de l'OMS, és especialment patent en els subgrups HER2 positiu i en les que presenten receptors hormonals positiu, mentre que sembla menys clar en el cas de les dones amb un tumor triple negatiu, que són les que no expressen cap receptor.

En la majoria dels estudis d'aquest tipus, les dones que hi participen són postmenopàusiques, però en aquesta investigació el grup de premenopàusiques era gairebé del 50%, per la qual cosa s'ha pogut establir l'efecte de l'exercici en ambdós grups de dones.

L'exercici, segons l'estudi, té major efecte protector en les dones premenopàusiques que en les postmenopàusiques, que necessiten fer un exercici més intens per obtenir el mateix nivell de protecció. L'excés de risc és de gairebé el doble entre les pre.

En el mateix sentit, en el recent Congrés Internacional de Sant Antoni (EUA) es va presentar un estudi que va concloure que l'exercici físic de tres o més hores a la setmana, després del diagnòstic del càncer de mama, pot disminuir el risc de recaiguda de les pacients en pràcticament la meitat de les dones, va ressaltar Lluch.

I en un altre estudi presentat en aquesta cita, es va constatar a més que els canvis de dieta alimentària, amb disminució de greixos i increment de vegetals, es produeix un augment en la supervivència.