L´Associació Ictus Girona vol cobrir les necessitats i les demandes sorgides a tot el territori gironí. Consuelo Ribera és terapeuta ocupacional i membre fundadora de l'associació. Aprofitant els actes de la Marató de TV3 dedicada a l'ictus i a les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, l'entitat fa difusió dels serveis que ofereix i fa una crida a la participació.

L´associació Ictus Girona quins objectius té?

L´Associació va néixer ara fa 1 any i 9 mesos, impulsada per afectats d´ictus, familiars i professionals amb l´objectiu d´ajudar a millorar la qualitat de vida dels malalts d´ictus que viuen a la província de Girona i facilitar la connexió entre ells a traves de l´associacionisme.

Quines activitats feu?

Fem activitats d´informació i prevenció al carrer. L´any passat també vam crear un grup d´ajuda mútua en què les persones afectades es reunien amb la finalitat de compartir informació i experiències, per tal d´ajudar-se entre elles. L´any 2017, volem incloure un programa de manteniment de la salut, un altre de rehabilitació física i un grup d´ajuda mútua.

Oferiu activitats fóra de Girona?

Necessitem més gent a tot arreu, per poder fer activitats fóra de la ciutat. L´única manera d´aconseguir recursos i gestionar més efectivament les demandes és unint esforços. Ara som una trentena de socis però ens falten mans, perquè la gent que ha tingut un ictus o bé queda molt afectada i pot col·laborar poc, o si queda amb poques seqüeles l´esforç per continuar amb la seva feina i la seva família li ocupen gaire be tot el seu temps.

Com treballeu la prevenció?

Fem campanyes de difusió i informació al carrer i col·laborem amb la Fundació Ictus, per fer arribar a la província de Girona tot allò que afavoreix la prevenció i el tractament d´aquesta malaltia. També l´any 2017 oferirem als socis activitats que faciliten la prevenció terciària empoderant a la gent afectada a cuidar-se. Moltes tasques de prevenció es centren en els factors de risc que podem modificar com són, la hipertensió arterial, la diabetis, el colesterol elevat, les malalties del cor i l´obesitat. També el tabac i el consum excessiu d´alcohol, el sedentarisme i l´estrès.

La persona que acut a la vostra associació, què necessita?

L´ictus és una malaltia particular que et ve de cop i et pot canviar la vida del tot en un minut. Una persona que ha tingut un ictus se sent molt desorientada i necessita reinventar-se per poder seguir participant a la comunitat.. Igualment que els seus familiars. L´associació intenta oferir orientació i ajudar en aquest procés. Viure desprès de l´ictus sovint resulta llarg i requereix molt de treball, constància€i unir esforços.