Aquest 3 de desembre, Figueres i Roses commemoren el Dia internacional de les persones amb discapacitat d'una manera molt especial.

A FIGUERES, a proposta del Consell Municipal de Persones amb Discapacitat de Figueres, l'Ajuntament ha organitzat una acció de sensibilització aquest mateix dissabte, 3 de desembre, de les 9.00 a les 13.30 hores, a la Plaça Catalunya, coincidint amb el mercat setmanal.

El dia internacional de les persones amb discapacitat té com a objectiu sensibilitzar l'opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa las beneficis que genera la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social econòmica i cultural.

En l'acció de sensibilització, hi participen diferents associacions que formen part del Consell Municipal de Persones amb Discapacitat, muntant estands informatius, divulgatius de la seva associació i de sensibilització aixi com tallers. Les entitats representades són: Associació Família i Salut Mental, MIFAS, Centre de Lleure El Dofí, Associació de Malalts d'Alzheimer i Familiars, ONA, Tots Hi Som, ONCE, Fundació Tutelar de l'Alt Empordà i Associació Gironina de Sords.

A les 11.30 hores està prevista una actuació musical a càrrec del grup de playback de l'Associació ONA, també a la plaça Catalunya.

A ROSES, la Fundació d'Ajuda al Discapcitat de Roses (FADIR) ha impulsat un programa de conferències divulgatives per promoure, sensibilitzar i fer visible a la població els temes relacionats amb el món de les persones amb discapacitat. A les 11.00 hores, al Teatre Municipal, fa la presentació de les ponències el president de FADIR, Manel Pons Carrasco.

El programa és aquest: El sergent de la Policia Local de Roses Àlex Duran ha preparat una intervenció sobre com hem de prendre consciència sobre la utilització d'espais per a persones amb discapacitat. Tot seguit, el gerent de la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, Josep Maria Solé i Chavero, ha estat convidat per parlar sobre la nova normativa europea sobre la tutela de persones amb discapacitat.

El regidor de Benestar Social de l'Ajuntament de Roses, Marc Danés, tanca les ponències per informar sobre la col·laboració entre l'administració local rosinca i FADIR.

Tota restricció o absència de la capacitat per realitzar una activitat

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la discapacitat dins l'àmbit de la salut com tota restricció o absència de la capacitat per realitzar una activitat en la forma o dins del marge que es considera normal per a un ésser humà. Aquesta limitació funcional es manifesta como una realitat en la vida diària i el problema interfereix tant en les activitats físiques com en les psicològiques. És per això que parlem de persones amb discapacitat i no de discapacitats.

Les malalties reumàtiques són les principals causes de discapacitat

Es calcula que, aproximadament, un 10% de la població mundial té algun tipus de discapacitat, això significa que hi ha més de 500 milions de persones que n'estan afectades. Les dades disponibles de l'OMS mostren que l'1,5% de la població pateix una discapacitat intel·lectual i el 12% una intel·ligència límit; a més, entre un 30-50% de les persones amb discapacitat intel·lectual tenen trastorns psiquiàtrics i/o de conducta afegit.

A Catalunya, segons l'Enquesta de salut (2006), un 17,9% de persones presenta com a causes cròniques i més freqüents de discapacitat: el mal d'esquena, l'artrosi, l'artritis o el reumatisme, i la mala circulació de la sang. Els efectes d'aquests trastorns es centren en el moviment, el caminar i les activitats domèstiques. La mateixa enquesta recull que les dones, els grups de més edat i les classes socials més desafavorides pateixen amb més freqüència la discapacitat. Al voltant del 10% dels majors de 65 anys i més considera que no rep el suport social desitjat.

La instauració de la discapacitat pot ser sobtada i aguda o lenta i progressiva, en funció del tipus de patologia que la causi. Pot aparèixer en el moment del naixement, desencadenar-se a conseqüència d'un accident o d'una malaltia aguda en la infància, la joventut o la vida adulta. Freqüentment, la discapacitat apareix a mesura que les persones es fan grans i com a conseqüència de l'aparició de malalties cròniques: malaltia d'Alzheimer, Parkinson, artritis, osteoporosi, etc. o com a reflex d'una pèrdua general en les funcions lligades a l'envelliment.