Catalunya participarà, l'any vinent, en un estudi d'implantació de la profilaxi preexposició, la PrEP, per a persones en risc de contagi del VIH que n'avaluarà l'efectivitat i les conseqüències en una mostra representativa. Amb tota probabilitat, el Ministeri de Sanitat coordinarà l'estudi amb altres comunitats autònomes com Madrid, País Basc i Andalusia. Així ho ha explicat aquest dijous, Dia Mundial de la Sida, el conseller Toni Comín, que considera que ''seria irresponsable prendre decisions sense dades suficient'', responent, les crítiques de la Plataforma Gais contra el VIH que exigeixen la implantació d'aquest medicament de manera immediata per evitar els dos contagis diaris a Catalunya.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya està treballant en un protocol, en el finançament i en un estudi d'implantació de la profilaxi preexpositiva, la PrEP; la pastilla que evita el contagi del VIH destinada als col·lectius de més risc com són els homes homosexuals. Serà un estudi coordinat, provablement, pel Ministeri de Sanitat i al qual també hi participaran altres comunitats autònomes com Madrid, País Basc o Andalusia.

A mode d'assaig clínic, amb aquest estudi es buscarà corroborar l'eficàcia d'aquest medicament, que actualment ja s'utilitza com a tractament, i la seva eficiència, és a dir, comprovant els efectes secundaris que se'n poden derivar. Segons han explicat responsables de Salut Pública, l'estudi es podria iniciar abans que l'Agència Espanyola del Medicament autoritzi l'ús preventiu de la PrEP, un ús que ja va aprovar l'estiu passat l'Agència Europea del Medicament.

Així ho ha anunciat aquest dijous, Dia Mundial de la Sida, el conseller Toni Comín, que ha recalcat que, prendre decisions ''sense tenir dades suficients'' seria ''irresponsable''. Responent així a les crítiques que han emès algunes entitats, com la Plataforma Gais contra el VIH, que reclamen la comercialització immediata de la PrEP. Per Comín, la PrEP és ''una segona oportunitat'' i considera que seria una ''insensatesa'' no treballar en aquesta línia tot i que defensa ''evidències empíriques'' per actuar.

Comín també ha explicat que el PERIS, el Pla estratègic de recerca i innovació en salut, ha recollit, en la seva primera convocatòria més d'un projecte que vol avaluar la implementació precisament d'aquest medicament i per això no es descarta que l'estudi es pugui dur a terme independentment de l'actuació ministerial.

33.600 persones amb VIH a Catalunya

En el Dia Mundial de la Sida, Comín ha recordat que 33.600 persones a Catalunya viuen amb el VIH, ha lamentat que els darrers deu anys, el col·lectiu de més risc, els homes que practiquen sexe amb homes, hagi experimentat un augment de la incidència en un 50% i ha refermat el compromís de l'administració a assolir els objectius de l'OMS del 90-90-90, que significa arribar el 2020 amb un 90% dels infectats diagnosticats, d'aquests un 90% en tractament, i d'aquests un 90% amb una càrrega viral indetectable. Comín ha explicat que actualment Catalunya té un 71% de diagnosticats, un 77% d'infectats en tractament i un 87% d'aquests, amb una càrrega viral indetectable. Comín ha destacat que només en diagnosticats s'està lluny de l'objectiu, 20 punts per sota, i confia en poder donar dades millors l'any vinent. Per Comín, però, la batalla final és la recerca.

Gemma Tarafa, comissionada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, i Meritxell Bundó, la directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Benestar Social i Família, també han participat a l'acte institucional. Tarafa ha lamentat els 40 nous casos que s'han donat a la ciutat de Barcelona i ha instat a les administracions a ''sumar esforços'' per seguir treballant contra l'estigma i sobretot, potenciar la prevenció de la infecció. Budó ha reconegut la força de les institucions municipals per atendre les persones amb VIH.

Les entitats alerten del mercat negre i mal ús de la PrEP

La Plataforma Gais contra el VIH s'ha manifestat, per segon any consecutiu en el Dia Mundial de la Sida, davant del Palau de la Generalitat, i abans del tradicional desplegament de tapissos per reivindicar l'autorització de la PrEP immediata. Des de l'entitat, Ferran Pujol, considera que si es posés en marxa com s'ha fet a França, es podrien evitar els dos contagis diaris que registra Catalunya cada any.

Pujol però, també ha alertat que el medicament està disponible a altres països i que des de BCN Checkpoint, s'han detectat infectats que aconsegueixen les píndoles ''de manera irregular'' desconeixent-ne com s'han d'administrar. Per Pujol, aquest és un gran risc a l'hora de crear resistències i per això demana l'actuació de l'administració perquè recorda que, si una persona de risc sap que un medicament li pot estalviar el contagi ''la gent intenta aconseguir-ho''. En aquest sentit, Pujol ha reconegut que s'importa medicament de Gran Bretanya però també de Turquia, a preus més elevats.

La Plataforma Gais contra el VIH no ha volgut participar a l'acte institucional que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat però si que ho ha fet el Comitè 1 de Desembre, que agrupa diferents entitats que lluiten contra la Sida. El seu president, Alberto Capitán, ha reclamat un compromís ferm de l'administració en millorar les polítiques de prevenció, la gestió econòmica de les subvencions que reben les entitats que treballen amb els col·lectius de risc i sobretot, un pacte nacional contra la discriminació i l'estigma que pateixen les persones amb VIH.