Els medicaments antiretrovirals utilitzats per evitar el contagi del VIH disminueixen la càrrega viral en sang i la fan indetectable en la majoria de pacients entre els 6 i 9 mesos de començar el tractament. Tanmateix, entre un 5 i un 25% de pacients, mantenen nivells detectables de virus en semen. Un estudi liderat per l'IDIBELL però, ha demostrat que nous medicaments, coneguts com inhibidors de la integrasa, actuen a més velocitat i fa que la càrrega viral sigui indetectable més ràpid en semen que en sang, ja que els valors de base són molt superiors en el cas de la sang, perquè hi ha molts més virus a eliminar. Aquests resultats obren la porta a reduir el temps de profilaxi antiretroviral prèvia.

Els investigadors conclouen que, amb els resultats d'aquest estudi, s'obre la porta a reduir de forma evident la possibilitat de transmissió del VIH, especialment en col·lectius de risc, perquè es redueix el temps de caiguda de la càrrega viral de forma més ràpida. El semen és considerada una àrea de l'organisme reservori dels virus i l'accés per als fàrmacs és més difícil.

Actualment, els pacients que segueixen tractaments antiretrovirals disminueixen la càrrega viral en sang i la fan indetectable als 6-9 mesos de començar el tractament, però es calcula que entre un 5 i un 25% dels pacients, mantenen els nivells detectables en semen, passat aquest temps, per causes que no són conegudes. Per aquet motiu, en parelles serodiscordants, on només un membre és portador del virus, a més de l'ús del preservatiu es recomana que la persona seronegativa també prengui fàrmacs antiretrovirals de forma profilàctica mentre disminueix la càrrega viral de la seva parella tant en sang com en reservoris.

El treball es publica a 'Journal of Infectious Diseases', i s'apunta a la necessitat de replicar l'estudi amb altres nous fàrmacs actualment en desenvolupament, concretament els antiretrovirals de llarga durada, per avaluar el potencial d'aquestes noves teràpies pel que fa a la seva activitat. Més de 2 milions de persones es van infectar amb al virus de la immunodeficiència humana (VIH) el 2015, i la majoria, per transmissió sexual.