El 82% dels estudiants universitaris catalans voldrien deixar de fumar però encara no se senten prou motivats per fer-ho, segons un estudi elaborat per l’AECC-Catalunya contra el Càncer. La mostra també conclou que només un 9% té moltes ganes d’abandonar aquest hàbit, mentre que un 6,5% creu que ho deixarà en les properes setmanes, davant l’11,2% que pronostica que ho farà en el pròxim mig any. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el tabac està vinculat al 65% de totes les morts de la UE. Això suposa 1,9 milions de defuncions cada any per càncer i la mateixa quantitat per malalties cardiovasculars, mentre que a l’Estat hi ha més de 60.000 persones que moren pel tabac, 164 persones al dia.

L’estudi d’AECC-Catalunya contra el Càncer, fet a finals del 2015 entre els estudis de diferents facultats de Catalunya, també afirma que la prevalença del consum habitual de tabac entre aquest col·lectiu és inferior al de la població general de Catalunya, concretament un de cada cinc davant d’un de cada quatre, respectivament.

L’estudi de l’AECC-Catalunya contra el Càncer també analitza l’exposició ambiental al fum del tabac. En aquest sentit, el 81% dels universitaris afirma sentir-se molest pel fum del tabac en algunes situacions i aquesta exposició es deu principalment al consum de tabac per part dels amics (el 80,3% indica que alguns o la majoria dels seus amics són fumadors).

Els casos de càncer augmenten un 20% en deu anys

La tendència evolutiva del càncer a Catalunya mostra un increment a l’entorn del 20% de casos entre el 2010 i el 2020, en bona part atribuïbles a l'envelliment de la població catalana, però un altre factor explicatiu d’aquest creixement és l'impacte del tabaquisme en les dones, com demostra l'augment del càncer de pulmó i altres tumors relacionats amb el tabac. El càncer de pulmó segueix sent el tumor més mortífer a Catalunya: és la primera causa de mort precoç en homes i la tercera en dones.

Amb la mortalitat estancada en els homes, les últimes dades del registre de mortalitat a Catalunya corresponent al 2013 revelen que les morts de dones per càncer atribuïbles al tabac han crescut un 141,6% en els últims quinze anys.

L’AECC-Catalunya compta amb l’aplicació RespirApp, adreçada a aquelles persones que han deixat de fumar i que necessiten ajuda durant el procés i que actua com una guia d’orientació i de suport on el fumador pot trobar apartats d’ajuda per aprendre a reduir l’ansietat, les ganes de tornar a provar una cigarreta o a controlar l’augment de pes.