L'obesitat i el sobrepés provoquen la mort cada any de 2,6 milions de persones a tot el món, una malaltia amb una taxa de mortalitat que s'ha duplicat i que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), està agafant "proporcions epidémicas".

Davant aquestes dades, com que cada any moren a l'estat 131.000 persones per excés de pes, l'associació American Pistachio Growers proposa cinc raons per les que menjar pistatxos pot ajudar a combatre l'obesitat.

1. Contribuïxen a reduir el risc de patir obesitat. Diferents estudis conclouen que les persones adultes que incorporen pistatxos en la seva dieta, en comparació de les que no ho fan, poden presentar un pes menor. A més, estudis publicats el 2012 i 2013 suggerixen que el consum de fruita seca, incloent els pistatxos, pot contribuir a la prevenció de l'obesitat.

Segons aquestes investigacions el consum de fruita seca no està relacionat amb l'augment de pes i que consumir freqüentment fruita seca, en quantitats recomanades, no s'associa a un increment de pes. De fet, el seu alt contingut en fibra i proteïnes fa passar la gana, la qual cosa contribueïx a un millor control del pes corporal.

2. Ajuden a disminuir l'índex de massa corporal. Un estudi científic conclou que el consum regular de pistatxos pot disminuir l'índex de massa corporal. La investigació s'ha realitzat amb dones d'edats compreses entre els 20 i 65 anys, que van consumir o bé 53 grams de pistatxos o 56 grams de galetes 'preztel' com a part d'una dieta calòrica de pèrdua de pes controlada.

En concret, mentre que tots dos grups van reduir pes durant l'estudi de 12 setmanes, aquells individus que van seguir la dieta ingerint pistatxos van baixar de forma més significativa el seu índex de massa corporal. Unes dades que, segons el parer de l'organització, demostren que és possible incloure racions controlades de pistatxos com a aperitiu en programes de control de pes.

3. Les peles dels pistatxos ajuden a reduir el total de les calories ingerides. Un avantatge del pistatxo americà en el control de pes és la seva pela. En aquest sentit, segons ha assenyalat l'associació, un estudi realitzat el 2011 corrobora la hipòtesi que la pela dels pistatxos contribueix a la reducció de la ingesta calòrica.

"Els autors de l'estudi demostren que en la ingesta de la fruita seca amb pela es consumixen menys calories, i que la diferència pot ser deguda al temps que és necessari per treure la closca als pistatxos. A més, les peles buides actuen com un senyal visual per al consumidor. El procés de treure la closca ralenteix el procés de menjar i visualitzar les peles buides funciona com a senyal per parar la ingesta augmentant, així, la sensació d'haver menjat ja el necessari", ha informat American Pistachio Growers.

4. Augmenten la sensació de sacietat. La sacietat, la sensació d'estar ple havent dinat, és un component important en el control de pes i pot influir en la freqüència de la ingesta d'aliments. Les evidències indiquen que tota la fruita seca ajuda a sentir-se assaciat, a suprimir la fam i a reduir la necessitat de menjar a l'excés.

5. Contenen menys quilocalories i més fibra i proteïnes vegetals per ració. Una ració de pistatxos equival aproximadament a unes 49 unitats i conté 164 quilocalories. Comparat amb altres fruites seques com les nous (195 kcal), els anacards (171 kcal), les ametles (176 kcal) i les avellanes (191 kcal), els pistatxos tenen menys calories per ració. També cal destacar que el pistatxo és ric en fibra (2,9 g per ració) i una font de proteïnes (5,9 g per ració).