Cada any, a Catalunya més de 13.000 persones ingressen per un ictus. Des del 2006, el Departament de Salut té desplegat el Codi Ictus, un protocol per identificar ràpidament els malalts i traslladar-los tan aviat com sigui possible fins a l'hospital preparat més proper o derivar-los. Es calcula que aquest codi ha evitat la mort de més de 1.700 persones. Des de 2011, a més, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha millorat la detecció d'aquesta malaltia amb la utilització de la RACE, un mètode creat per investigadors de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona que s'ha aplicat en el 80% dels casos d'activacions del codi ictus, i que també s'està usant als Estats Units.

La Rapid Arterial Occlusion Evaluation (RACE) és un instrument permet identificar els casos en què l'ictus és causat per l'obstrucció d'una de les grans artèries cerebrals, els casos més greus, i que suposen el 30% de tots els ictus. Permet fer aquesta detecció en una prova senzilla i ràpida que s'aplica en menys d'un minut i mig. El tècnic d'emergències sanitàries, l'infermer o el metge, des de l'ambulància i al mateix lloc dels fets valora la mobilitat de la cara i de les extremitats del pacient, així com la comprensió del llenguatge i la percepció que té del propi cos. Amb aquesta avaluació es treu una puntuació del 0 al 9 i permet decidir el trasllat directe a un hospital d'alta complexitat en els casos greus, mentre s'informa a l'hospital receptor perquè estigui receptat.

El test s'ha realitzat en la majoria de les activacions del codi ictus d'aquest 2016, un 26% més que el 2014. L'aplicació de l'escala repercuteix positivament als hospitals perquè els permet organitzar els seus recursos segons la gravetat de l'ictus que s'ha detectat, abans que arribi el pacient. A més, també incideix en la reducció del temps que transcorre des de la detecció de la malaltia fins al seu tractament definitiu, aspecte clau que redueix la mortalitat i minimitza les seqüeles neurològiques. L'objectiu del SEM és arribar a aplicar l'escala RACE el 90% de les activacions del codi ictus.

Els bons resultats d'aquest test han fet que s'utilitzi també a Estats Units, a Florida i Ohio, i comença a ser d'interès a altres ciutats i estats.

L'ictus és una malaltia agruda ocasionada per una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell i suposa la primera causa de mort entre les dones catalanes i la tercera entre els homes. És la primera causa de discapacitat en adults, per tant, té un impacte social molt gran. Aquest dissabte se'n commemora el Dia Mundial de l'Ictus, amb el lema 'L'ictus es pot tractar'. A Catalunya, 13.000 persones ingressen cada any per aquesta causa i 1.300 pacients són menors de 55 anys.