7 de cada 10 pacients tractats per addicció a l'heroïna pateixen com a mínim un trastorn psiquiàtric associat. És el principal resultat d'un estudi liderat per l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) realitzat a 621 pacients en tractament per aquesta addicció tractats en 74 centres de l'estat espanyol. L'estudi també demostra que el 67% dels casos tenen patologia dual, és a dir, més d'un trastorn psiquiàtric. L'ansietat, en un53% dels casos, és el més freqüent, seguit dels desordres en l'estat d'ànim i de la son. L'esquizofrènia i altres trastorns psicòtics afecten al 12% i són més freqüents en els pacients que també consumeixen cocaïna.

El doctor Carlos Roncero, cap de Secció d'Addiccions i Patologia Dual del Servei de Psiquiatria Vall d'Hebron, assenyala que la comorbiditat psiquiàtrica s'incrementa significativament amb la dosi de metadona que es rep. Per tant, Roncero ho considera ''marcadors de possibles recaigudes'' que cal tenir en compte i cal avaluar ''a tot pacient addicte, en especial el que depèn de l'heroïna'' per buscar si hi ha altres trastorns però ''sobretot en els que reben dosis altes de metadona''.

Roncero assenyala que les comorbiditats psiquiàtriques en pacients addictes estan infratractades. El 12% d'ells no rep cap tractament farmacològic específic per tractar-les o només el rep de forma parcial. Per això, creu Roncero, s'han de preparar els professionals per millorar el procés de diagnòstic ja que el problema és que ''els símptomes queden amagats'' per la dependència de l'heroïna, que és molt greu. Aquests pacients, diu Roncero, necessiten més temps d'avaluació per buscar tots els problemes derivats de la seva dependència.

Els pacients presenten però, un pitjor nivell d'ocupació laboral i problemes més greus de salut, laborals, familiars, legals d'alcoholisme i psicològics que els que no tenen trastorns psiquiàtrics associats.

L'estudi s'ha fet amb dades de 621 pacients en tractament per addicció a l'heroïna tractats en 74 centres espanyols. El 84% són homes, amb una mitjana d'edat per sota dels 40 anys. El 47% no tenen feina i el 19% tenen problemes legals. Gairebé tots (94%) es tracten amb metadona, i la majoria tenen una altra addicció, sobretot tabac, però també alcohol i cànnabis. En el 59% dels casos, també pateixen com mínim una malaltia infeccions com l'hepatitis C o VIH.

Text