Una de cada quatre dones que té càncer a la demarcació de Girona pateix un càncer de mama. Aquest és el tipus de tumor més comú però, per contra, el que té millor pronòstic. Cada any es diagnostiquen 405 casos a les comarques gironines, amb una taxa d'incidència de 107 casos per 100.000 dones i any. Això vol dir que una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys. No obstant això, aquest és el càncer que té millor pronòstic ja que una supervivència del 87%. Més de la meitat dels càncers de mama s'han trobat gràcies al Programa de detecció precoç. Dimecres 19 d'octubre es celebra el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama.

Cada any es diagnostiquen 405 casos de càncer de mama a les comarques gironines. Segons dades de la Unitat d'Epidemiologia i Registre de Càncer de Girona, això representa el 27,8% de tots els càncers. Aquestes dades, doncs, el situen com el tipus de tumor més comú entre les dones, seguit pels càncers de còlon, recte i anus (14,4%) i el del cos uterí, que concentra el 5,4% dels casos.

La taxa d'incidència de la malaltia és de 107 casos per 100.000 dones/any. Aproximadament, un de cada quatre càncers que es donen en la dona és de mama. Aquestes tendències es tradueixen en el fet que una de cada catorze dones podria patir aquest càncer abans dels 75 anys.

El CatSalut va començar a implantar durant el període 1999-2002 el Programa de Petecció Precoç de Càncer de Mama (PDPCM) que facilita una identificació d'aquesta malaltia en fases prematures. Això repercuteix en un millor pronòstic ja que permet intervencions en les fases inicials de la malaltia. Gradualment, la freqüència de casos detectats per PDPCM ha augmentat, fins arribar a significar un 54,1% del total de càncers de mama diagnosticats (dades del 2012).

Malaltia comú però superable

La mortalitat del càncer de mama registra una disminució significativa durant el període 1994-2012 amb un 3,13% de disminució anual i amb projeccions que apunten a tendències similars durant els propers anys. Aquesta disminució en la mortalitat coincideix amb un augment en la supervivència a 5 anys (percentatge de persones que sobreviuen passats 5 anys del diagnòstic) en les darreres dècades.

En el període 1994-98 la supervivència se situava en el 80% dels casos i en el període 2000-2007 ja ha pujat fins al 87%. Aquest increment significatiu en la supervivència de les dones amb càncer de mama es deu principalment a la detecció precoç i als avenços en els tractaments del càncer de mama assolits en els últims anys. Actualment, aquesta malaltia és el quart tipus de càncer amb millor supervivència a 5 anys a la demarcació de Girona.

Factors de risc del càncer de mama

Existeixen diversos factors de risc que s'associen al càncer de mama. Entre aquests, l'edat n'és el principal. La incidència augmenta a partir dels 35 anys i les taxes més altes es donen al voltant dels 65 anys. La mitjana d'edat per patir càncer de mama és als 60 anys.

Els experts també han relacionat altres factors de risc com l'estat hormonal, una edat avançada en el primer embaràs o no haver tingut cap fill, la no lactància materna, una menopausa tardana i menarquia prematura o una història familiar de càncer de mama. El pes d'aquests factors és variable i calen més estudis per extreure afirmacions concloents.