La Nit de l'Alzheimer, l'esdeveniment solidari que va convocar a l'agost més de 100 personalitats de diferents sectors de la societat catalana, ha recaptat un total de 27.910 €. Els fons es destinaran a engegar el projecte NORFACE, una nova línia de recerca de Fundació ACE - Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, que permetrà avançar en el pronòstic de la malaltia d'Alzheimer.

El projecte NORFACE, un estudi pioner

Actualment, són necessàries proves molt precises i de gran resolució en el procés de diagnòstic de les malalties neurodegeneratives. La neuroimatge o la punció lumbar són algunes de les que existeixen però són molt cares, invasives i doloroses. Mitjançant la tomografia de coherència òptica (OCT), una tècnica que consisteix en fotografiar l'ull, el projecte NORFACE es proposa estudiar la relació entre la

deterioració cognitiva i el gruix de la retina. És una prova indolora i no invasiva que podria introduir-se en el procés diagnòstic per realitzar pronòstics inicials més precisos, més econòmics i més ràpids.

El projecte NORFACE és l'estudi amb el major nombre de pacients amb deterioració cognitiva i/o demència que s'ha dut a terme fins avui. Serà pioner respecte a la diversitat de causes i els tipus de demència tractats, a més de ser el que més temps de seguiment proposa als pacients (entre tres i quatre anys).

Al lliurament del xec simbòlic que atorga la recaptació a la Fundació ACE, Isabel Suqué, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, ha valorat com "molt positiva" l'experiència de la Nit de l'Alzheimer i considera que "la col·laboració de la nostra Fundació amb Fundació ACE es renova any rere any amb la voluntat de poder posar el nostre granet de sorra a favor de la recerca d'aquesta malaltia i amb el desig de que algun dia es trobi la cura". Per la seva banda, Mercè Boada, directora mèdica de Fundació ACE, ha agraït novament la participació i el suport que va rebre la Nit de l'Alzheimer per part de Dolors Bassa, consellera de Benestar Social i Família i Santi Vila, conseller de Cultura. Boada ha posat l'èmfasi en la necessitat d'invertir en ciència, en particular, en la malaltia d'Alzheimer, considerada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el quart problema de salut mundial.

La Nit de l'Alzheimer, que es va celebrar el 8 d'agost, està emmarcada en la campanya Regala Memòria de Fundació ACE amb l'objectiu de recaptar fons per al diagnòstic, tractament i recerca de la malaltia d'Alzheimer. L'origen d'aquest esdeveniment es basa en dos sopars solidarisque es van organitzar al 2014 i 2015 al Castell de Peralada. En els seus inicis, aquestes trobades es van concebre com a sopars privats amb un nombre limitat de participants. Aquest any, per primera vegada, la Fundació ACE i Castell de Peralada han obert aquesta vetllada al conjunt de la societat. El resultat ha tingut un gran acolliment i la recaptació ha estat tot un èxit.