Fundaciˇ Salut EmpordÓ

Aturada cardiorespirat˛ria, un risc per a tothom

Pot afectar persones de qualsevol edat i estat de salut i es detecta quan sobtadament no responen als estÝmuls ni respiren amb normalitat de forma espontÓnia

13.10.2016 | 10:38
Part del grup de metges i infermeres del GrupDea.

Hi ha situacions en la vida de les persones que depenen de com es respongui en pocs minuts. És el cas d'aquell que pateix una aturada cardiorespiratòria. Atès que determinar amb exactitud aquesta patologia és difícil per a la majoria de gent, els metges recomanen que davant del cas d'una persona inconscient, es truqui immediatament al 112 –per activar l'atenció sanitària d'urgència– fer compressions toràciques i acostar-se al desfibril·lador més proper per tal d'utilitzar-lo de forma immediata.

La doctora Olga Mesquida, que treballa al servei d'Urgències de l'Hospital de Figueres, ens explica que "una persona està en aturada cardiorespiratòria quan, de forma sobtada, no respon i no respira. És a dir, quan ens apropem a valorar algú que necessita ajuda i veiem  que no respon a estímuls, està inconscient i, a més a més, no respira amb normalitat de forma espontània. És una situació, d'entrada, potencialment reversible, però cal actuar amb molta rapidesa i diligència".

La metgessa assenyala que "hi ha moltes causes de parada cardiorespiratòria, però la més freqüent, quan es produeix en una persona adulta, és per una patologia cardíaca. Val a dir que pot afectar gent de totes les edats, fins i tot adolescents. I, a més a més, no hi té res a veure l'aparent estat de salut de l'afectat. Es pot produir en gent que sembla que es troba en plena forma física i que, en principi, gaudeix d'una salut òptima".

Davant la pregunta de si és possible algun tipus de mesura cautelar, Mesquida recomana "una bona prevenció de riscos cardiovasculars i uns bons hàbits de vida. Cal remarcar, també, la importància que té en aquest cas la feina del metge de capçalera i de tots els equips d'atenció primària. Si es detecta qualsevol anomalia, cal actuar i fer-ne un seguiment".

El GrupDea

Un conjunt de metges i infermers del servei d'urgències de la Fundació Salut Empordà de Figueres varen posar en marxar, fa cinc anys, un grup dedicat a l'àmbit de la formació en relació amb les maniobres de reanimació cardiopulmonar i desfibril·lació orientat a la societat en general. Tots ells són instructors de Suport Vital Bàsic i DEA del Consell Català de Ressuscitació i European Resuscitation Council).

Mesquida assenyala que "tots nosaltres estem molt sensibilitzats en la necessitat de difondre les maniobres de reanimació a la població general. Per això formem, a través de cursos oficials, personal sanitari així com a la població general. També  fem xerrades, cursos als instituts i participem en actes divulgatius. Com a projecte, el que volem és continuar en la línia de formació i conscienciació de l'aturada cardiorespiratòria". Per qui vulgui informació de cursos i xerrades, es disposa d'un correu electrònic.

Mesquida: «Cada minut que passa disminueix la capacitat de sobreviure»

Actualment, hi ha uns 750 desfibril·ladors cardíacs instal·lats als carrers i espais públics de tots els municipis de les comarques de Girona, que han evitat en els darrers anys desenes de morts sobtades de persones d'entre 16 i 86 anys que havien patit aturades cardiorespiratòries. Aquesta iniciativa l'ha dut a terme la Diputació de Girona a través de l'organisme autònom Dipsalut.

Ara bé, tan important com disposar d'aquests aparells a l'abast i en un lloc cèntric, és saber-los fer funcionar. Encara que l'ús és senzill i disposen de les corresponents instruccions, no sempre hi ha la destresa que es requereix en uns moments crítics com són els que envolten una aturada cardiorespiratòria.

La doctora Olga Mesquida afirma que "el desfibril·lador és l'eina que per ella sola ha demostrat més supervivència. És a dir que, si en una persona inconscient que no respira, li col·loquem els pegats que porta incorporats, només amb aquesta acció, podem salvar-li la vida". Aquests aparells ja van donant les instruccions d'utilització a mesura que es posen en marxa. A banda del desfibril·lador de carrer –n'hi ha a tots els municipis– alguns cossos policials –com la Guàrdia Urbana de Figueres– en porten un de mòbil en el cotxe patrulla.

Afegeix que "hi ha tota una sèrie d'accions que s'han de fer en cas de presenciar una aturada cardiorespiratòria i que quan abans comencem, millor, ja que cada minut que passa disminueix la probabilitat de sobreviure. Es calcula que cada minut es perd un 10% de possibilitats. D'aquí la importància que la població general ho conegui. A més, la majoria d'aquests fets ocorren en l'àmbit extrahospitalari, on és difícil que hi hagi algun sanitari, i en canvi és de vital importància iniciar les maniobres de reanimació fins que puguin arribar els serveis d'emergències".

Dissabte, activitats de sensibilització a la plaça Catalunya de Figueres

El 16 d'octubre és el Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardiorespiratòria que enguany porta com a lema "Els nens poden salvar vides". La doctora Olga Mesquida assenyala que "l'objectiu de la jornada és fer difusió de la importància que la població general reconegui una possible situació d'aquestes i que pugui iniciar una sèrie d'accions senzilles que, aplicades de forma immediata, poden suposar una millora de la supervivència de la persona que la pateix. Val a dir que aquestes accions són molt senzilles i estan estandarditzades d'acord amb les guies i recomanacions internacionals que es revisen cada cinc anys des de l'European Resuscitation Council. Amb el lema d'aquest any, volem recalcar que els nens també poden reconèixer aquesta situació i iniciar les accions".

Flahsmob amb Dance Me

A la ciutat de Figueres, dissabte vinent a la tarda, està previst realitzar una sèrie d'activitats per ensenyar com s'han de fer les maniobres de ressuscitació a la població en general. "Tindrem un estand a la plaça Catalunya on, qui vulgui, podrà intentar fer compressions toràciques i veure el funcionament d'un desfibril·lador. El mateix dissabte a la tarda, a les 17 hores, farem una flahsmob amb la col·laboració dels alumnes de l'acadèmia Dance Me", explica la metgessa de l'Hospital.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllašos recomanats: Premis cinema