La darrera Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) assenyala que un 12,6% dels infants catalans té obesitat i un 19,1% més té sobrepès, per tant, el 31,5% de la població d'entre 6 a 12 anys té excés de pes, un problema que pateixen més els de classes desfavorides i amb mares amb estudis primaris o sense estudis. Aquest dimarts es commemora el Dia Mundial de l'obesitat que promou el lema ''Acabar amb l'obesitat infantil'', una epidèmia global que any rere any augmenta els casos entre infants i joves. El Departament de Salut recorda la necessitat de portar un estil de vida d'oci actiu i cuidar l'alimentació potenciant el consum de fruita i verdura i deixant de banda els productes hipercalòrics.

Formar part de les classes socials més vulnerables i tenir una mare amb només estudis primaris o sense estudis, condiciona el risc de l'infant a patir sobrepès o obesitat. Ho demostra l'última Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) feta pública pel Departament de Salut, que assenyala que el 31,5% dels menors d'entre 6 i 12 anys tenen excés de pes. És un problema que pateixen, en major proporció, els nens (35,8%) que les nenes (27,5%). En un 19,1% dels casos (el 20.4% dels nens i el 17,8% de les nenes) es tracta de sobrepès, i en canvi, en un 12,6% ja es pot parlar d'obesitat; 15,5% en nens, i 9,7% en nenes.

L'activitat física i l'alimentació són dos factors claus per lluitar contra aquesta epidèmia, de la qual avui se'n commemora el Dia Mundial. Es calcula que 4 de cada 10 infants de 3 a 14 anys té un estil d'oci sedentari, és a dir, que passa de mitjana dues o més hores cada dia mirant una pantalla. En aquest cas, també ser de classe baixa i amb progenitors sense estudis és més freqüent.

Tot i que el 87,5% de la població infantil reconeix esmorzar dues vegades tal i com està recomanat, només un 4,9% dels infants d'entre 6 i 14 anys mengen les 5 racions de fruita i verdura cada dia, sense diferències significatives per subgrups. Les diferències es veuen en el consum freqüent de productes hipercalòrics, ja que el 40% dels infants de classes més baixes en fan un consum habitual, més de tres vegades a la setmana, mentre que només ho fan un 20% dels nens de classe social més afavorida i amb progenitors amb estudis superiors.

Per lluitar-hi, el Departament de Salut treballa amb el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP) que inclou el Pla Integral per a la Promoció de l'Activitat Fïsica i l'Alimentació Saludable (PAAS), amb accions en l'àmbit educatiu, comunitari de salut i laboral.

'Acabar amb l'obesitat infantil'

Aquest és el lema escollit per la Federació Mundial de l'obesitat de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per celebrar el Dia Mundial de l'obesitat, una efemèride fixada per estimular i promoure accions per ajudar la població a assolir i mantenir un pes saludable, i revertir una epidèmia que any rere any va sumant casos, sobretot en països de renda baixa o mitjana-baixa. Actualment es calcula que 223 milions d'infants en edat escolar tenen excés de pes, xifra que podria arribar als 268 l'any 2025 si se segueix la tendència actual, amb les conseqüències negatives per la salut a curt i a llarg termini sobre el rendiment escolar i sobre la qualitat de vida.