La modernització del hardware i de sistemes específics de la Ressonància Magnètica de l'Hospital de Figueres farà possible portar a terme proves diagnòstiques amb tècniques d'alta resolució per estudiar el fetge, el pàncrees, la pelvis masculina i femenina o determinar quin és l'estadi de tumors de recte. A més, també permetrà fer estudis d'AngioRM, de visualització del sistema arterial, sense necessitat d'administrar contrast intravenós. El cap del Servei de Diagnòstic per la Imatge, Enric Delgado, explica que "també facilitarà el treball als professionals i dotarà les proves de la precisió adequada per dur a terme els requeriments més exigents de la pràctica clínica en el nostre centre".

La presidenta del Patronat de l'FSE i alcaldessa de Figueres, Marta Felip, destaca que "l'actualització de la ressonància magnètica significa una inversió de 420.000 € i amplia 10 anys la seva vida útil". A més, representa "un pas important en la millora de l'equipament del Servei de Diagnòstic per la Imatge, que recentment també ha actualitzat el TAC de l'entitat".

Ressonància magnètica mòbil mentre duri l'actualització

Per tal de seguir fent proves mentre duri aquesta actualització s'instal·larà una ressonància magnètica mòbil a l'exterior del centre, a l'interior d'un camió habilitat per aquesta finalitat. D'aquesta manera es podrà seguir fent la major part de l'activitat habitual.

Els usuaris que s'hagin de fer una prova mentre duri l'actualització accediran a la ressonància magnètica mòbil des de l'exterior. Mentre que s'habilitarà un circuit intern perquè els pacients ingressats hi puguin accedir des de l'interior. Està previst que aquests treballs finalitzin a mitjans de novembre.

L'equip

Els equips de Ressonància Magnètica normalment permeten el seu reacondicionament, conservant part de la seva tecnologia, com és el cas de l'Hospital de Figueres. El del centre alt empordanès es va instal·lar l'any 2006 i, ara, un cop finalitzat el seu cicle de vida es procedirà a la seva actualització, un procés complex per les característiques de l'equipament, ja que l'imant pesa sis tones i requereix d'una instal·lació especial. Les parets de la sala han d'estar recobertes de coure, el que s'anomena gàbia de Faraday, per evitar les interferències de les ones de radiofreqüència.

Activitat 2015

El 2015 a l'Hospital de Figueres es varen dur a terme més de 3.000 ressonàncies magnètiques, la majoria de les quals varen ser proves d'imatge de l'aparell locomotor (64%). El segon grup més important de proves es va fer sobre el sistema nerviós (18%), seguit de la regió abdominal (10%) i la mama (4,5%).